EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Санират общите части на блоковете по европрограма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Санират общите части на блоковете по европрограма

mail15:30 | 29.09.2010прегледи 1301 коментарикоментари 0


Нова схема за жилищна политика ще позволи от 2011 г. да се финансира санирането на общите части в многофамилните сгради – това съобщи Христо Станков от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на конференция в Международен панаир Пловдив, съобщиха от пресцентъра на панаира. Целта е да се повиши енергийната ефективност на панелните блокове, добави той.
Това е първата европейска мярка за саниране на сгради в етажна собственост и ще се осъществява в рамките на оперативна програма "Регионално развитие". С нейна помощ ще могат да се поправят покриви, фасади, дограма, стълбища, асансьори, водопровод и ел. мрежа. За тази цел са предвидени 40 млн. евро, като ще се финансират проекти на сдружения на собственици.
Презентацията на МРРБ за действащите и бъдещи мерки по оперативни програми бе част от конференцията „Чешки технологии за околната среда и възобновяеми източници в България“, организирана от Посолството на Чешката рeпублика в България като част от официалното участие на страната в 66-ия Международен технически панаир. Това е една изключително важна тема, по която фирмите и държавите могат успешно да си партнират, заяви в своето приветствие Мартин Клепетко, посланик на Чехия у нас. Тя е една от най-напредналите европейски държави в областта на „зеления бизнес“, енергийната ефективност и екологията. Програмите за териториално сътрудничество са общо 11 и водещ критерий за финансиране на проектите е да имат трансграничен ефект, подчерта Христо Станков от МРРБ. Той заяви, че потенциалът на България е да използва голямото количество води и биомаса, които има, да изгражда водни и вятърни електроцентрали. Затова с предимство ще бъдат проектите за използване на възобновяеми енергийни източници в трансграничните райони.
2.4 милиарда евро са предвидени за финансиране на Програмата за управление на басейните на Марица, Тунджа, Арда и Бяла река през периода 2010-2015 г. Програмата бе представена на конференцията от Атанаска Тунтова, директор на Басейнова дирекция за Източнобеломорския район със седалище в Пловдив. Целта на програмата е да се подобри състоянието на повърхностните и подземните води и на свързаните с тях екосистеми. Планирани са различни мерки, с които ще се намали замърсяването с тежки метали, химически вещества и отпадъци от селското стопанство, ще се укрепят речните корита и крайбрежните зони, ще се възстанови природата, ще се намалят негативните въздействия от промените в климата. Над 50% от разходите ще отидат за канализации, а около 25% - за пречистване на отпадъчни води, посочи Тунтова. Новите технологии и системи за пречистване на води, за изграждане на фотоволтаични централи, за управление на течни и твърди отпадъци бяха представени от чешки експерти. Част от конференцията бяха и срещите между фирми от бранша.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014