EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Само Естония с по-нисък външен дълг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Само Естония с по-нисък външен дълг

mail12:45 | 08.10.2010прегледи 1562 коментарикоментари 0


Фискалният резерв към края на септември 2010 г., според предварителни данни, е 6.7 милиарда лева или с над 2.2 млрд. лева повече от минималното ниво, определено в Закона за държавния бюджет за настоящата година. Това заяви вицепремиерът
и министър на финансите Симеон Дянков във времето за парламентарен контрол.
По предварителни данни и оценки бюджетното салдо за септември е балансирано, а дефицитът през третото тримесечие на тази година не е нараснал, отбеляза Дянков.
В отговор на депутатско питане за обявено намерение за емитиране на външен дълг, Симеон Дянков посочи, че в параграф 14 от преходните и заключителни разпоредби на проекта за закон за държавния бюджет за 2011 г. се предвижда по решение на
Министерския съвет, министърът на финансите да емитира държавни ценни книжа на международните пазари до 2 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута, при условия за последваща ратификация.
Подобен текст е съществувал във всички закони за държавния бюджет от 2002 г. досега, с изключение на 2007 г., 2008 г. и 2009 г., добави той.
По думите на вицепремиера, текстът няма задължителен характер и има за цел да предостави допълнителни възможности за обезпечаване на различни дългове и източници на финансиране на бюджета, в съответствие със законодателството на страната.
Текущият анализ за изпълнение на бюджета и оценката на развитието на пазарната среда през следващата година ще предопределят избора на подходящата комбинация от дългове и инструменти за финансиране.
Заложените в проекта на закон за държавния бюджет ограничения за финансиране нуждите на бюджета с дълг предвиждат максималният размер на държавния дълг в края на 2011 г. да не надвишава 14.3 млрд. лева или 18.55 на сто от прогнозирания
размер на брутния вътрешен продукт, добави Дянков.
По думите му към момента България има най-ниския външен дълг от всички страни в Европейския съюз, с изключение на Естония.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg