EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

С мотор или скутер в града

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С мотор или скутер в града

mail18:00 | 18.08.2011прегледи 2457 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
В европейските градове моторите и скутерите са обичайна гледка. По-бързи са в задръстванията, самите те не правят задръстване, защото са по-малки, по-икономични са, отговорни са за по-малко вредни емисии, нямат проблем с паркирането и не заемат много място. Плюсовете са много, но и критиците на мотористите са доста. Автомобилистите ги ругаят, че се появяват от нищото, че изпреварват рисково или пък, че много бръмчат...
Колко струва да слезеш от четири колела на две?
Да караш мотор не е същото, като да се качиш в колата по джапанки и къси панталони. Придвижването с мотор е малко по-рисково, защото при евентуално падане, нараняванията могат да бъдат сериозни, ако няма подходяща екипировка. Задължителното оборудване, дори в града, е каската.
Каска
Каска може да се намери и за 50 лв., както обичат да се шегуват мотористите. Въпросът е доколко е надежден такъв продукт. Предложенията в интернет са много. Бърза справка показва, че цените на добрите каски, започват минимум от 200-300 лв., особено в момента, когато има намаления. Например, Едимотоцентър предлага промоционално каска Leox, подходяща за шосейни мотоциклети, която в момента е 239 лв., или с отстъпка от 80 лв. Също там има и Outlet, откъдето може да се купи каска Dragon style за 453 лв. (препоръчителната цена е 755 лв., а в този случай се спестяват 40% - 302 лв.). Stardom wave обаче струва само 209 лв., като отстъпката е 135 лв. Испанските Shiro предлагат няколко модела на цената от 125 лв. Магазин МотоБум предлага каски IXS за 99 лв., Vemar за 229 лв. Kappa – 249 лв. Каските Shoei от същото място обаче са между 700 и 1700 лв.
Обувки
Карането на мотор в градски условия изисква и специални обувки. Особено през лятото е малко нелепо да се движиш с ботуши, затова много подходящи са Forma Spike Shoes, които в Outlet-а на Едимотоцентър, могат да се намерят за 90 лв. Къси ботуши Alpinestars, предназначени за градско каране, струват 349 лв. Боти IXS в МотоБум има за 119 лв., но и за 179 лв.
Яке или жилетка
В града, трябва да се търси компромис, за да не изглежда странно мотористът в офиса, а и за да не страда от жегата. Компромисните решения са жилетка, елек или лятно яке. Протектор-елек, предпазващ гърдите, гърба и кръста, с допълнителни приставки за предпазване на ключиците, при Еди струва 178 лв. Протекторен елек Alpinestars на редовна цена обаче е 365 лв. Италиански гръб протектор струва 129 лв. в електронния магазин bike-house.biz. Летни якета IXS от МотоБум струват между 199 лв. и 299 лв.
За дамите също има избор- дамско текстилно яке за градско каране, с протектори на раменете, лактите и гърба, плюс цип за прикачване към панталон, без подплата в момента е 253 лв. Има и дънкови якета, които са подсилени в лактите и раменете. Дамско Giali Яке JK700 Kevlar от МотоБум струва 269 лв.
Ръкавици
За да не се изплъзне мотора изпод ръцете ви, трябват ръкавици. Могат да се намерят текстилни за около 20 лв, но те са подходящи за планината и за друг тип мотори. В града не е излишно ръкавиците да са с предпазители на кокалчетата. Тяхната цена започва от 60-70 лв.
Гражданска отговорност
Разбира се, тези цени са ориентировъчни, без претенция за изчерпателност. В интернет има много възможности за пазаруване на мотооборудване. Атрактивни оферти има и от чужбина. Мотористите имат и друго финансово предизвикателство- гражданската отговорност вече се плаща наведнъж, съгласно промени, приети от правителството тази година. Така в София, например, за мотор на 5 години с обем на двигателя над 500 куб. см, според офертите на водещите застрахователи може да се направи гражданска отговорност на стойност между 80 и 266 лв. Тънкият момент тук е, че много мотористи досега правеха ГО на разсрочено плащане и внасяха вноските само за месеците, в които моторът е в движение (т.е. без зимния сезон).
Минималната сума дотук излиза доста солена. Без да включваме покупката на самия мотор (добрата новина е, че има лизинг и за мотори). Но това едва ли би спряло любителите на двуколесните. Въпросът е в това, че те са третирани от закона еднакво с автомобилите. Няма специални места за паркиране на мотоциклети или скутери- навеси или стоянки. Ако мотор бъде качен на тротоара, ще бъде санкциониран, макар че не пречи както една кола. И накрая – дупките по улиците могат да бъдат фатални.
 


Тагове: мотор, екип, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159