EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

3 млн. лв. за сграда за циклотрона на БАН

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 млн. лв. за сграда за циклотрона на БАН

mail13:13 | 27.10.2016прегледи 1300 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов посети Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. Вчера правителството отпусна на Института 3 млн. лв. необходими за строителството на специална сграда, в която да бъде поставен циклотронът, закупен с дарения от САЩ на стойност близо 3 млн. долара, на АЕЦ "Козлодуй" - 2 млн. долара и на МОН с 1 млн. лв.

Премиерът Борисов отбеляза, че образованието и здравеопазването са приоритети на правителството. По думите му десетилетия наред изотопите за лечение на онкоболните се доставят от Унгария и Чехия със самолети. Сега за около 10 млн. лв. ще имаме фантастично съоръжение, коментира Борисов. Той припомни, че "от битката с контрабандата и корупцията имаме над 3,7 млрд. лв. за две години".

Освен в сферата на здравеопазването, съоръжението ще бъде от полза и за научните работници, коментира още Борисов. "След някоя и друга година може и нобелист да се яви сред нашите студенти и учени", изрази надежда премиерът.

Директорът на Института Димитър Тонев благодари за предоставените средства и отбеляза, че 60 години по-късно България започва нов изследователски проект в областта на ядрената физика. Това съоръжение ще произвежда изотопи за диагностика и лечение на различни заболявания и ще може да снабдява страните от Балканския полуостров с тях.

Циклотронният център ще се ползва за обучение на студентите и за научни изследвания в областите радиофармация, радиохимия, физика, химия, биология и др.

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин също отбеляза значимостта на проекта както за здравеопазването, така и за развитието на науката у нас, и изрази благодарност към правителството и премиера за финансовата подкрепа за реализирането му.

Циклотронът от типа TR2, доставен през януари тази година у нас, е ускорителят с най-добри параметри на Балканите към момента, информират от Института. Това ще даде възможност да задоволява нуждите на всички ПЕТ-скенери в страната. Амбицията на ръководството е циклотронният център да осигурява доставки също за Сърбия, Македония и северната част на Гърция.

Снимката е илюстративна.


Тагове: БАН, циклотрон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg