EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на българска икономика в края на годината

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на българска икономика в края на годината

mail13:00 | 02.08.2010прегледи 926 коментарикоментари 0


И за второто тримесечие на 2010 г. българската икономика ще регистрира спад, но той ще е по-слаб в сравнение с този за първото (3.6%) и ще е около 1% се отбелязва в доклад на Центъра за икономическо развитие, визиращ състоянието на стопанството на страната през първото шестмесечие на годината.
Настоящите очаквания са малко по-песимистични в сравнение с тези от предходния доклад. Слаб растеж на годишна база се очаква едва през четвъртото тримесечие на 2010 г. или първото на 2011 г. За годината като цяло се прогнозира слаб спад близо до нулата. Едва когато у нас бъде регистрирано едновременно значително забавяне на спада на годишна база и растеж на база предходното тримесечие бихме могли да говорим за признаци на същинско отлепяне на икономиката ни от дъното.
Спадът в сектор индустрия не само се забави, но е много по-слаб (0.9 на сто). От март насам промишленото производство е вече над нулата на годишна база, и то благодарение на преработващата промишленост. Продажбите за износ на преработващата промишленост растат от ноември насам, и то доста бързо от март.
За второто тримесечие на 2010 г. в ЦИР очакват растеж на добавената стойност в промишлеността на годишна база. Растеж в строителството, но все още слаб, евентуално може да се очаква едва през третото тримесечие, под влияние на динамиката в гражданско-инженерното строителство, пише в доклада.
Тенденцията на свиване на дефицита по текущата сметка се запазва и през 2010 г. За първите пет месеца той е 708.9 млн. евро или 2 на сто от БВП и е над три пъти по-нисък от дефицита година назад. Почти половината от намалението му се дължи на понижаването на дефицита по търговското салдо (с 814.7 млн.евро до 3.5 на сто от БВП при 6.1 на сто година назад). Размерът на търговския дефицит за петте месеца на 2010 г. е 60 на сто от размера на дефицита година назад. Нарастването на износа започна от ноември 2009 г, а на вноса - от март 2010 г.
Възстановяването на европейските икономики и бързото развитие на някои азиатски страни открива добри възможности за българската машиностроителна продукция - износът на инвестиционни стоки (главно електрически машини и резервни части) се увеличава с 26 на сто, а този на суровини и материали - с над 20 на сто. При вноса расте обемът на суровините, а този на инвестиционните стоки намалява в резултат на започналото възстановяване на икономическата активност, изразяващо се в нарастване на потреблението на суровини за производството, но не и в разширяване и обновяване на мощностите.
Растящият дял на износа в БВП е знак за съживяване на икономиката и повишаване на конкурентоспособността на българската експортна продукция на международните пазари. Не е ясно обаче доколко устойчив е растежът на външното търсене.
Очакванията са нарастването на износа с изпреварващи темпове пред вноса да се запази и годината да приключи с един от най-ниските дефицити за последните години.
Предварителните данни за притока на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) не са обнадеждаващи - едва 253 млн.евро или 0.7 на сто от БВП за първите пет месеца на годината. При очерталата се тенденция на отлагане на инвестиционните проекти ще са необходими поне една-две години докато ПЧИ отново започнат да растат, без обаче да достигат равнищата от преди кризата.
През юни инфлацията от началото на годината е 1.5 на сто.В първите месеци на второто полугодие ще има увеличение на инфлацията заради вдигането от 1-ви юли на цените на газа (с 24.63 на сто); на топлинната енергия (средно с 11.7 на сто) и на електроенергията (средно с 1.7 на сто). В ЦИР очакват инфлацията в края на годината да е между 3 - 4 на сто.
Безработицата у нас е около нивото за ЕС27. След като през февруари регистрираната безработица достигна пик от 10.26 на сто, за април тя се върна на 9.95 на сто (при 7.08 на сто през предходната година). В ЦИР очакват намаляването на безработицата да продължи през лятото и от есента отново леко да се повиши.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg