EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руските милиардери никнат като гъби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руските милиардери никнат като гъби

mail13:30 | 14.02.2011прегледи 938 коментарикоментари 0


Бившият партньор по джудо на руския премиер Владимир Путин, Аркадий Ротенберг, заедно с по-малкия му брат Борис Ротенберг, са се изкачили в класацията на руските богаташи, в която тази година има рекорден брой милиардери, информира Ройтерс, като цитира руското сп. "Финанс".Сред 500-те най-богати руснаци, попаднали в класацията, броят на милиардерите е нараснал до 114 в края на миналата година. Предишният рекорд е бил през 2007 година, когато са регистрирани 101 милиардери, отбелязва в. "Файненшъл таймс".Десетте най-големи руски богаташи заедно притежават 182 милиарда долара, което е увеличение с 30 процента спрямо 2009 година, но все още е по-малко от рекорда през 2007 година, когато богатството им е възлизало на 221 милиарда долара. Съживяването се обяснява отчасти с нарастването с 20 процента на руския фондов пазар през изминалата година, а също така отразява увеличеното китайско търсене на суровини, които все още са в основата на състоянието на руските богаташи, отбелязва "Файненшъл таймс". Началото на класацията има малко промени спрямо предходната година, като собственикът на металургичния комбинат "Новолипецк"(НЛМК) Владимир Лисин я оглавява отново. Неговото богатство е нараснало от 18,8 милиарда долара в началото на 2010 година до 28,3 милиарда долара сега.Друг богаташ от металургичния сектор Михаил Прохоров е
запазил втората си позиция с богатство, оценявано на 22,7 милиарда долара. Магнатът в телекомуникационната и металургичната сфера Алишер Усманов, собственик на Металоинвест,е изместил свръхбогатия притежател на футболния клуб Челси, Роман Абрамович, от третото място. Богатството на Усманов се оценява на 19,9 милиарда долара. Абрамович заема пета позиция в класацията за 2010 година с богатство на стойност 17,1 милиарда долара, а преди него е Олег Дерипаска с 19 милиарда долара.
Аркадий Ротенберг, който като тинейджър е тренирал джудо с Путин в Санкт Петербург, е скочил напред със 17 позиции в списъка на най-богатите руснаци, заемайки 63-о място, като богатството му се оценява на 1,75 милиарда долара. Той управляваклуба по джудо в Санкт Петербург Явара-Нева, където Путин е почетен председател. Ротенберг контролира компанията за услуги в енергийния сектор Стройгазмонтаж, която е сключила договор за изграждане на част от газопровода Северен поток през Балтийско море. Ротенберг също така е акционер в строителната компания Мостотрест, която събра 388 милиона долара при първично предлагане миналата година и има доходоносни договори в курорта Сочи преди зимните олимпийски игри през 2014 година там. По-малкият брат на Аркадий, Борис Ротенберг, който също е запален джудист, споделя 63-тото място с брат си.Съпругата на бившия московски кмет Юрий Лужков Елена Батурина е отбелязала най-голям спад в позициите си. Тя се е преместила с 47 места назад до 94-то място, като състоянието й е намаляло наполовина до 1,1 милиарда долара.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039