EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руски медии: САЩ подкрепя България за преглед на енергийните проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руски медии: САЩ подкрепя България за преглед на енергийните проекти

mail18:25 | 07.12.2009прегледи 743 коментарикоментари 0


САЩ окуражиха новото българско правителство да продължи с преразглеждането на подкрепяните от Русия енергийни проекти, договорени по време на предишния кабинет, начело със социалистите.
Дясноцентристкото правителство, което спечели изборите през юли, проучва дали участието на България в проекта за газопровода „Южен поток”, в „Бургас-Александруполис”, както и проектът за изграждането на нова атомна електроцентрала, отговарят на интересите на страната. Правителството иска да разнообрази маршрутите и източниците на енергийните доставки, пише Moskow Times.
„В момента България прави много правилни неща. Русия е реалност. България трябва да разговаря с руснаците. България трябва да говори за „Южен поток”, това няма как да се избегне. В същото време е правилно, че се преразглеждат енергийните проекти, като се обмисля кой е най-добрият начин да се продължи”, каза специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси за Европа и Азия Ричард Морнингстар.
„Южен поток” е смятан за конкурент на европейския газопровод „Набуко”. София вече заяви, че ще даде приоритет на „Набуко”, който цели да намали зависимостта от руския природен газ.
Участието на България в проекта "Южен поток" не е въпрос на пазарлък, заяви в интервю за телевизионния канал Russia Today  говорителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Новото българско правителство декларира, че иска да преосмисли споразуменията, които бяха сключени с Русия в енергийната сфера. Заявено беше, че българските власти, поне засега, не се отказват от споразуменията, но трябва да ги обмислят. Уверени сме, че подобна възможност идва веднъж в живота и в България ще надделее здравият разум по въпроса за "Южен поток". В крайна сметка тази тема ще бъде обсъждана на предстоящата среща в София", отбеляза говорителят на Газпром.
"Струва ни се, че този проект получава все по-голяма подкрепа както в Източна, така и в Западна Европа. Подписахме споразумение с френската Electricite de France - EDF, която ще се присъедини към проекта. Това означава, че "Южен поток" става общоевропейска инициатива и всякакво бавене на отделни участници едва ли може да се отрази върху проекта, който вече е набрал скорост на крайцер", допълни Куприянов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg