EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руски картофи в американска верига за хранене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руски картофи в американска верига за хранене

mail07:15 | 01.05.2018прегледи 2165 коментарикоментари 0


Пържените картофки в ресторантите на McDonald's от Москва до Мурманск отсега нататък ще бъдат само руски, тъй като въведените от САЩ санкции срещу Русия принудиха американската верига за бързо хранене да започне да използва местни картофи, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

McDonald's, който отвори първия си ресторант в Русия през 1990 година, мина на руски хранителни продукти за всичко - от Биг Мак до пилешкия бургер.

Досега обаче разчиташе на замразени картофи от Холандия или Полша, тъй като руските картофи не са много подходящи.

Нямаше картофи, които да отговарят на изискванията ни за цвят, вкус, размер - всичко това са подробности, които са важни за нас, каза Хамзат Хасбулатов, който ръководи руското подразделение на веригата.

Поевтиняването на петрола и санкциите, наложени от САЩ и други западни страни заради руското анексиране на Крим и други търкания, удариха рублата и доведоха до търговски ограничения, причинявайки проблеми за всички компании в Русия, които внасят или изнасят.

Сега нов завод край Липецк на около 450 километра южно от Москва, който ползва картофи местно производство, ще доставя замразени картофки на 651 ресторанта от веригата в цяла Русия с дългосрочен договор. Така делът на местните продукти, използвани от Макдоналдс става 98%.

Заводът, на стойност 8,7 млрд. рубли, е построен съвместно от руската селскостопанска група Белая дача и холандската Lamb Weston Meijer, които отдавна са партньори на веригата за бързо хранене.

Заводът е с капацитет 200 000 тона картофи годишно.

За руското подразделение на веригата за бързо хранене работят 50 000 души и над 160 доставчици.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg