EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руската ТНК-БП с оферта към BP

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руската ТНК-БП с оферта към BP

mail12:00 | 18.07.2012прегледи 605 коментарикоментари 0


Руските акционери в съвместното дружество ТНК-БП от консорциума ААР (Алфа Груп, Аксес индъстрис и група Ренова) са предложили на британския концерн Би Пи (BP) да изкупи дела им от ТНК-БП срещу налични пари и акции на Би Пи. Това заяви днес генералният директор на ААР Стан Половец, цитиран от ИТАР-ТАСС, в интервю за британската агенция Ройтерс.
ТНК-БП е съвместно дружество на Би Пи и ААР, които държат по 50 процента от него. На 1 юни Би Пи официално уведоми партньорите си, че планира да продаде целия си дял. Според оценките на анализатори британската компания може да получи от сделката до 30 млрд. долара.
Михаил Фридман, един от участниците в ААР, миналата седмица е водил преговори в Ню Йорк и Бостън с инвеститори, които имат акции на Би Пи, съобщи Половец.
"Основното, което Фридман посочи, бе, че в сегашната си форма това партньорство вече е изчерпано. Акционерите трябва да променят структурата на собствеността и да преодолеят вътрешните противоречия, които разкъсват ТНК-БП", каза той.
Според Половец ААР има по-голям интерес да продаде акциите си от ТНК-БП на Би Пи срещу налични пари и 10-12 процента от акциите на британския концерн. Според руския консорцум този вариант ще даде възможност на Би Пи да развива партньорски отношения с държавните компании Роснефт и Газпром. Възможно е също така като алтернативен вариант ААР да купи половината от дела на Би Пи от ТНК-БП или 25 процента от акциите на дружеството, които руските бизнесмени оценяват на 10 млрд.  долара, допълни Половец. 
 


Тагове: BP, оферта
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg