EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия и Турция с нова декларация за АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия и Турция с нова декларация за АЕЦ

mail17:48 | 13.01.2010прегледи 690 коментарикоментари 0


Русия и Турция подписаха декларация за изграждане на атомна електроцентрала в Турция, предаде ИТАР-ТАСС.
Търгът за строителството на АЕЦ в Мерсин, град на средиземноморското крайбрежие на Турция, бе обявен през септември 2008 година, като единствен участник в него беше консорциум между руските компании Атомстройекспорт и Интер РАО и турската Парк Текник (Park Teknik).
Имаше спорове около избора на място за изграждане на съоръжението и цената на електричеството, което ще се произвежда. На 20 ноември търгът бе отменен от турски съд поради нарушения в провеждането му, но страните продължиха преговорите за съвместно строителство на електроцентрала.
Енергийният сектор е много важен за двете страни и не се изчерпва само с газовия сектор, а включва работа в петролния сектор и петролните продукти, коментира турската страна по време на визитата на турския премиер Ердоган в Москва днес.
Руски компании са готови да участват в приватизацията на турски предприятия, отбеляза и руският премиер Путин.
Стройтрансгаз води преговори за перспективите за участие в строителството на подземно газохранилище под езерото Туз и в приватизацията на истанбулската газоразпределителна компании,  съобщи руската правителствена пресслужба, цитирана от ИТАР-ТАСС.
 Освен това компанията Газпром, която доставя газ на Турция, е готова да осигури допълнителни обеми синьо гориво. Ако този вариант бъде одобрен, се допълва в съобщението, то "газовият концерн не изключва възможността да бъдат построени подземни газови хранилища в Турция".



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048