EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Русия забрани млечни продукти от Литва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия забрани млечни продукти от Литва

mail15:05 | 08.10.2013прегледи 479 коментарикоментари 0


Русия спря вноса на всички млечни продукти от съседна Литва, засилвайки търговския натиск върху балтийската страна, която в момента е председател на Европейския съюз, предадоха световните агенции. Руската служба за защита на потребителите (Роспотребнадзор) изтъкна опасения за качеството като причина за забраната. Ръководителят на службата Генадий Онищенко, цитиран от ИТАР-ТАСС, съобщи, че съответните документи са подписани от ведомството на 6 октомври и са изпратени до Федералната митническа служба на Русия. Той изрази претенции за качеството и безопасността на литовската млечна продукция. Решението обаче в голяма степен се възприема като политическо наказание за ролята на Литва в насърчаване на по-тесните търговски връзки между ЕС и бивши съветски държави, отбелязват ДПА и Ройтерс. Идния месец Литва ще бъде домакин на среща на върха, на
която лидерите от ЕС се надяват да постигнат напредък в споразуменията за асоцииране и за свободна търговия със страни като Украйна, Молдова и Грузия. Москва обаче гради собствен търговски съюз с бивши съветски републики и не иска да види съседите си, особено Украйна, как се изплъзват още повече от орбитата му, като подписват споразумения за асоцииране с ЕС, допълва Ройтерс. Шефът на литовската ветеринарна служба Йонас Милюс, цитиран от ИТАР-ТАСС, обяви днес пред журналисти, че Литва няма официална информация за забраната на вноса на нейни млечни продукти в Русия. Той посочи, че млекопреработвателните предприятия в Литва продължават да транспортират за продукти за Русия. Федералната митническа служба на Русия обаче е получила официално писмо от Роспотребнадзор за забраната за внос на млечни продукти от Литва. Директорът Генадий Онищенко се надява преговорният процес с Литва да бъде възобновен.
Европейската комисия оценява млечните продукти от Литва като напълно безопасни. Това заяви говорителят на ЕК Фредерик Венсан, цитиран от ИТАР-ТАСС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg