EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния спира нови блокове на АЕЦ Черна вода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния спира нови блокове на АЕЦ Черна вода

mail11:36 | 25.09.2010прегледи 2268 коментарикоментари 0


Проектът за строежа на трети и четвърти реактор на единствената румънска АЕЦ - в Черна вода, е замразен за неопределен период, пише днес румънският вестник "Евенимнетул зилей".
Заради многото неясноти около проекта инвеститорите искат да отложат дори с година и половина решението за участието си в проекта, посочва изданието.
Според първоначалния проект работите по новите два реактора трябваше да започнат от следващата година. Преди дни обаче чешката енергийна компания ЧЕЗ обяви, че се отказва от участието си в проекта. Компанията заяви, че иска да се насочи към други проекти в региона с по-малък риск и по-бързо възвръщане на инвестицията.
Смесената компания Енергонуклеар, която трябваше да осъществи проекта, е 51 процента притежание на румънската държавна компания Нуклеарелектрика, а останалите акционери бяха ЧЕЗ (Чехия), ЕрВеЕ (Германия), Енел (Италия), ЖеДеЕф (Франция) с по 9,15 процента и Арселор Митал Румъния и Ибердрола (Испания) с по 6,2 процента от акциите. Сега акциите на ЧЕЗ ще трябва да бъдат преразпределени между останалите акционери.
Според "Евениментул зилей" министерството на икономиката също не е сигурно дали ще запази мажоритарното си участието в компанията заради затрудненията да осигури нужните около два милиарда евро.
АЕЦ Черна вода, която е единствената атомна електроцентрала на Румъния, е проектирана за пет реактора Канду 6, канадско производство, но засега работи с два реактора, пуснати в експлоатация през 1996 г. и 2007 г. Те покриват около 18 процента от енергийните нужди на Румъния. Предвижда се новите два блока да са с мощност около 1400 мегавата и според плановете трябваше да бъдат завършени до 2015-1016 г.
"В момента всички страни преговарят за отлагане до 2011-2012 г. на момента, в който всеки ще обяви окончателното си решени дали ще участва в проекта или не", заявиха близки до проекта източници.
Ако работите започнат в най-добрия случай през 2012 г., ще бъдат завършени към 2018 г., прогнозира изданието.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg