EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния с двойно повече еврофондове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния с двойно повече еврофондове

mail09:30 | 19.08.2013прегледи 615 коментарикоментари 0


Румънските вестници коментират информацията, че румънският посланик в Унгария е бил извикан в унгарското външно министерство от държавен секретар, за да му бъде съобщено, че  унгарската дипломация отхвърля неотдавнашни изявления на румънския външен министър Титус Корлъцян, според които унгарският закон за национално сплотяване включва унгарска  стратегия за "повторно завладяване на Карпатския басейн" и цели да "върне към дискусия Версайските мирни договори". Унгария не приема и заявеното от Корлъцян, че законът за даване на унгарско гражданство "определя етнически критерий". Във връзка със случая румънският първи дипломат коментира, че президентът на Румъния Траян Бъсеску и унгарският премиер Виктор Орбан  "продължават да се разбират изключително добре и ще продължават да си правят взаимни услуги", пише днес вестник "Ромъния либера".
По думите на Корлъцян предизборната кампания в Унгария се е прехвърлила на територията на Румъния с цел да бъдат спечелени възможно най-много гласове на етнически унгарци.
Румънският външен министър посочи още, че фактът, че един държавен секретар вика посланика на Румъния и му отправя забележка заради думи на външния министър на Румъния е несъразмерна реакция, пише още изданието.
Румъния е привлякла 1,46 милиарда евро европейски фондове от началото на тази година, което е двойно повече спрямо привлечените средства за първите седем месеца на 2012 година,
информира днес вестник "Зиарул финанчиар". Въпреки ускорените темпове на усвояване на европари, остават още 5 милиарда евро, които да бъдат привлечени до края на годината, което означава, че Румъния трябва да изпрати до края на 2013 година заявки за плащания в размер на 6,5 милиарда евро. В противен случай парите ще бъдат изгубени. Усвоените евросредства само за месец юли тази година са нараснали забележително до над 700 милиона евро, което е почти равно на средствата, привлечени от Румъния през цялата изминала година.
Европейският съюз предостави за усвояване от Румъния 19,7 милиарда евро за периода 2007-2013 по структурни фондове, но четири правителства от тогава показаха неуспех в усвояването
и управлението на тези безвъзмездни пари. Румъния влезе в икономическа криза, защото заради слабото усвояване на еврофондовете не можа да компенсира драматичния спад в чуждестранните инвестиции, отбелязва румънският вестник.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg