EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ренесанс за масивната дървесина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ренесанс за масивната дървесина

mail09:45 | 20.02.2024прегледи 549 коментарикоментари 0


Масивният дървен материал има потенциала да бъде значим строителен компонент за градовете в близко бъдеще, предвид необходимостта строителният сектор да намали зависимостта си от бетон и стомана, с цел по-ниски емисии на СО2. Тъй като този сектор расте и сградите от масивна дървесина са все повече, рисковете в строителството също ще се променят, което ще доведе до предизвикателства за управление на риска за компаниите, според новия доклад Emerging Risk Trend Talk на Allianz Commercial.

Строителният сектор има един от най-големите въглеродни отпечатъци в света. Той е отговорен за почти 40% от глобалните емисии на CO2. Високите емисии не се основават само на потреблението на енергия от изкопаеми горива. Използването на бетон или стомана като строителни материали има много отрицателно въздействие върху общия въглероден отпечатък.

Новият доклад на Allianz Commercial разглежда по-отблизо един много по-устойчив строителен материал: масивна дървесина. Този материал има потенциала да бъде критичен строителен компонент за градовете в близкото бъдеще. Той е възобновяем, идва с по-ниски разходи и по-малко CO2 емисии. Но дори масивният дървен материал да има толкова много предимства, все още съществуват рискове като пожар, наводнения, земетресения или термити, които трябва да бъдат смекчени.

Основните констатации в доклада:

Устойчиво строителство: използването на масивна дървесина предлага краткосрочно и средносрочно решение за строителната индустрия да намали огромния си въглероден отпечатък. Масивният дървен материал отделя значително по-малко CO2 с около 50% по-малко от бетона и повече от 25% по-малко от стоманата. Освен това е по-рентабилен, но издръжлив като бетона и стоманата.

Потенциал за растеж: Въпреки че глобалният пазар за масивно дървено строителство все още е пазарна ниша, той има огромен потенциал за растеж. Той генерира 857 милиона щатски долара през 2021 г. и се прогнозира да достигне 1,5 милиарда долара до 2031 г. с CAGR от 6,0%

Пожарът като основен риск за масивната дървесина: Масивната дървесина все още е дървесина и пожарът е основната опасност. Пожарът вече е най-скъпата причина за всички строителни/инженерни застрахователни загуби, като представлява повече от една четвърт (27%) от стойността на 22 000 иска, анализирани за период от пет години, според Allianz.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg