EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ремонтираната Централна жп гара София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ремонтираната Централна жп гара София

mail06:10 | 27.04.2016прегледи 3995 коментарикоментари 0


Проектът "Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София" е първият основен ремонт на сградата, откакто тя е построена преди 40 години. Рехабилитацията обхваща на чакалнята, подлезите, пероните, част от коловозите, подобряване на енергийната ефективност чрез слънчеви панели на покрива. Ремонтът започна през април 2014 г. от НКЖИ, а през 2015 г. се включи и общината с частично обновяване на гаровия площад. Премиерът  Борисов присъствана официалното откриване на рехабилитираната Централна жп гара в София. Той разгледа обновения гаров комплекс, новата спортна зала.

Около 61 млн. лв. са разходите за изграждането на приемното здание на Централна жп гара – София, съобщи инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на НКЖИ, след откриването на реконструираната гара. "Основните направление, по които се работеше върху приемното здание бяха 3", уточни инж. Ламбрев. "На първо място беше конструктивната корекция, която трябваше гарата да получи, във връзка с новите еврокодове, които излязоха през 2012 година и това, че гарата беше строена през 1974 година не отговаряше на изискванията за земетръс. Усилиха се максимално всички колони, напречни и надлъжни греди и фундаменти и по този начин се постигна ефектът", обясни инж. Ламбрев. Покривната конструкция на гарата е метална и подсилена.
"На второ място искахме да променим енергийната ефективност и затова фасадата изцяло се поднови. Поставени са нови алуминиеви дограми с трислойни стъклопакети, които довеждат до запазване на температурата в цялото пространство, което никак не е малко", уточни инж. Ламбрев и допълни, че цялата гара има площ около 12 дка".
"Третото нещо, на което наблегнахме беше комфортът на пътниците, който желаехме да се подобри, както и на хората в неравностойно положение. Всички тези ефекти бяха постигнати. Гарата отговаря изцяло на най-новите европейски изисквания", увери инж. Ламбрев. По думите му, за да може пространството в гарата да се използва максимално, е построена многофункционална зала, която може да се ползва в много аспекти. "Първоначално сме замислили това да бъде академия за нашите дечица, за да могат безплатно и безпроблемно те да тренират в нея", подчерта Ламбрев. "Направиха се чисто нови перонни навеси, подновиха се перонните настилки. Навсякъде беше озеленено и се сложиха пейки, които дълги години гарата не беше виждала", каза Ламбрев. Той уточни, че ежедневно през гарата минават около 15 000 души.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg