EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рекордно мръсен въздухът над София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекордно мръсен въздухът над София

mail09:15 | 09.01.2014прегледи 1351 коментарикоментари 0


Последните данни на Изпълнителната агенция за опазване на околната среда (ИАОС) показват, че нивото на фините прахови частици в столицата са от 4 до 8 пъти над нормата. Най-мръсен е въздухът в района на жк "Хиподрума", където праховите частици са с 8,19 над допустимия праг. В Павлово наднорменото запрашаване е било 7,46, около Орлов мост – 7,44, в кварталите "Надежда" и "Дружба" - малко над 4.

Справка на ИАОС показва, че преди месец на 8 декември 2013 г., когато също са се използвали печки с въглища, повишено ниво на фините прахови частици е имало само в Перник, Благоевград и Шумен. На 3 януари, когато за 25 области в страната беше обявен жълт код заради мъглата, наднормено запрашаване е регистрирано в 18 града.

Само в бургаския квартал Долно Езерово и 3 района в столицата праховите частици са били 4 пъти над нормата. Именно мъглата сваля праха ниско до земята, което допълнително застрашава здравето на хората. Проучване на ООН за 2011 г. твърди, че България, Армения и Румъния оглавяват класацията за смъртни случаи, причинени от замърсяване на въздуха. Според доклад на Европейската агенция по околна среда за същата година четири от 5-те най-замърсени градове на Стария континент са български - Перник, Пловдив, Плевен и Добрич.

За пореден ден гъста мъгла обхвана София и цялата страна. Видимостта на места е до 10 м. Синоптиците обещават днес да е последният ден с мъгли в страната, тъй като от утре се очаква вятър да я разсее. Пътните настилки са мокри в районите с мъгла. В планинските райони са частично заснежени и заледени, почистени и обработени. Жълт код е обявен за 24 области в страната заради гъстите мъгли. Намалена е видимостта до 20 м в област Търговище и в районите на Банкя и Богров; до 50 м в областите Шумен, Разград, Сливен, Бургас, Перник, Свиленград, Нова Загора, Костинброд и София; до 100 м в областите Силистра, Видин, Кюстендил, Варна, Русе, Стара Загора, Кърджали, Севлиево и Горна Оряховица; до 200 м в област Ямбол, Хасково, Нови хан и Владо Тричков. /БГНЕС


Тагове: София, въздух
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg