EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Резултати от акция „домати”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Резултати от акция „домати”

mail09:00 | 12.07.2013прегледи 547 коментарикоментари 0


Действията на Министерство на земеделието и храните в защита на българските земеделски производители имат бърз и благоприятен ефект върху родните пазари. Това заявиха земеделски производители от Ново село, област Пловдив, съобщи МЗХ.
В началото на миналата седмица местните производители на домати се вдигнаха на протест, поради ниската цена на едро, на която се търгува стоката им – едва 20 ст. за килограм. Само за ден, в резултат на масирани проверки по граничните контролно-пропускателни пунктове в България - складове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища, извършени от мобилни групи от МЗХ, Министерство вътрешните работи, Министерството на финансите, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), НАП и агенция „Митници”, цената на едро на килограм домати скочи до 50 ст.
Земеделските производители изразиха притеснението си от това акциите да не са само за седмица и поискаха да разберат какви други мерки смята да предприеме МЗХ.
Основните действия, които са в плана за работа на Министерството, са:

- Продължаване на координираните проверки на мобилните групи през целия активен период на предлагане на свежа сезонна продукция.
- Въвеждане на румънския модел за контрол по границите - всеки един товарен автомобил със земеделска продукция се запечатва на границата, информацията за него се въвежда в електронна система и може да бъде разпечатан единствено при пристигането му на предварително заявена финална дестинация. Това позволява подробно проследяване на целия внос, което ще доведе до минимум финансовите нарушения.
- Изготвяне на БДС стандарти за стоки, които да се отличават по това, че използваните в тях суровини са само с български произход. Тези стандарти ще съществуват паралелно с вече създадените, а няма да ги отменят. По този начин ще се даде възможност на потребителя бързо и лесно да разбере кои стоки са изцяло родно производство.
- Преговори с големите търговски вериги за по-голямо предлагане на български продукти и стоки в тях. Срещи между представители на веригите и МЗХ вече се провеждат и се търсят възможни пазарни решения за това.

До края на тази седмица Държавен фонд „Земеделие” ще приключи своя анализ по наличните средства и ще стане ясно точно каква сума може да се отпусне за субсидиране на качествена продукция.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg