EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Растежът на ЕС се забави, еврозоната с 0%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Растежът на ЕС се забави, еврозоната с 0%

mail13:47 | 14.08.2014прегледи 1220 коментарикоментари 0


Растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС се е забавил до 0,2 процента през второто тримесечие на годината спрямо предходното, а растежът на икономиката в еврозоната е
нулев. Това съобщи днес статистическата служба на евросъюза Евростат на сайта си.
Очакванията за пазарите бяха, че икономиката на еврозоната ще нарасне с 0,1 процента, отбелязва Асошиейтед прес. Нулевият растеж бие тревога за политиците в 18-членния валутен съюз, който вече се готви за последиците от ответните санкции на Русия, наложени заради западните санкции срещу Москва
за ролята й в украинската криза, отбелязва Ройтерс.
Основаната причина за нулевия растеж в еврозоната е икономическият спад от 0,2 процента, отчетен от Германия, която е най-голямата европейска икономика, и нулевият растеж на втората по големина икономика в Европа - френската.
Икономистите посочват, че страховете от разрастване на украинската криза разколебават намеренията на компаниите да инвестират и карат потребителите да отлагат разходите си.
Липсата на икономически реформи във Франция също играе роля. Както и меката зима в Германия, заради която строителната дейност се измести от второто в първото тримесечие на годината, посочва Асошиейтед прес.
Германската статистическа служба отбелязва, че вносът, подкрепен от стабилното вътрешно търсене, се е повишил повече от износа, намалявайки като цяло данните за брутния вътрешен продукт. Разходите за бизнес инвестиции също са спаднали. Френската икономика бавно стагнира, тъй като реформите в
подкрепа на бизнеса изостават.
Докато слабото представяне през второто тримесечие би трябвало да бъде временно за Германия, Франция остава затънала в икономическа стагнация заради липса на реформи, посочи икономистът Кристиан Шулц от Беренберг банк (Berenberg Bank). Данните най-вероятно ще окажат натиск върху Европейската централна банка за повече мерки в подкрепа на икономическото възстановяване, отбелязва Асошиейтед прес.
През първото тримесечие ЕС отчете растеж от 0,3 процента, а европейският валутен съюз - от 0,2 процента. Според предварителните оценки на Евростат на годишна основа икономическият растеж в ЕС през второто тримесечие е бил 1,2 процента, а на еврозоната - 0,7 процента.
Растежът на българската икономика през второто тримесечие е бил 0,5 процента спрямо 0,3 на сто през първото тримесечие. На годишна основа БВП на България е нараснал с 1,6 процента спрямо 1,2 на сто през първото тримесечие.


Тагове: ЕС, ръст
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049