EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разходка из каталога на IKEA

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разходка из каталога на IKEA

mail17:55 | 08.09.2011прегледи 2450 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

Първият магазин на шведската верига IKEA в България ще отвори врати на 20 септември. Той се намира на столичното Околовръстно шосе. Инвестицията в него е около 50 млн. евро, като строителството на магазина започна през 2008 г. Разположен върху 30 000 кв. м, от които търговската площ ще е 25 000 кв. метра. В България веригата е представена чрез гръцката фирмена група “Фурлис”, която държи правата за IKEA в Гърция и Кипър. Веригата вече разпространява каталога си със 7500 артикула, с уточнението, че всички цени в него за максимални, с включен ДДС и важат до 15 август 2012 г.
Каталогът е разделен тематично – от дневна, трапезария, кухня, през детски стаи до декорация, текстил и аксесоари. Всъщност това е повече от каталог, дори повече от списание за интериор, защото съдържа добри идеи. Такова е и встъплението:
„Най-малките идеи на света”
На страниците са представени възможности за обзавеждането на шест малки помещения. Провокацията: какво ли ще е, ако шестима приятели решат да живеят заедно на площ от 40 кв. м. Едно от предложенията е остров в кухнята. Стенен рафт STENSTORP от тази композиция струва 89 лв. STENSTORP кухненска количка е на цената от 279 лв. На следващата страница в едно са побрани миниатюрна дневна, детски кът и спалня. Мебели, които се сгъват, подреждат едни в други, местят се и са удобни за катерене. Тук се вижда Stora легло надстройка за 559 лв. и пейка-шкаф за 175 лв. Особено интересно е решението за малката баня – почти спа център на 2,7 кв.м. Тук например има LILLANGEN шкаф за пране, прилепен до пералнята с два кръгли отвора (за цветни и бели дрехи, например) за 199 лв.
Още практични предложения
В разходката се натъкваме на MELLTORP маса за трапезария от меламиново фолио и стомана само за 87 лв. Цените на диваните са в диапазона 369-1798 лв., на креслата от 99 лв. до 1199 лв., на холните маси от 9,99 лв. до 399 лв. От IKEA може да се вземе библиотека за 79 лв., както и стилна и прибрана в пространството BILLY конфигурация библиотека с врати, която може да побере много книги, за 580 лв. Гардеробите започват от 199 лв.
IKEA за деца
В ученическия месец каталогът дава идея за цялостна реорганизация на детската стая – STUVA гардероб за 219 лв., TROFAST стенен шкаф за 168 лв. и пейка с ракла (или необичайно бюро) за 185 лв. И всички модули прибрани един до друг, без да заемат прекалено много място. Бебешко креватче пък струва 85 лв.
Странни идеи
В една фабрика за врати дизайнерите на IKEA видели как върху сърцевина от лек материал се полагат тънки слоеве дървесина. И им хрумнала идея не могат ли да използват тази техника и за изработване на рафтове – по-малко изразходван материал и по-добра цена. Така се зародила страстта към този вид мебелни плоскости. Виждаме го реално EXPEDIT етажерка за 40 лв.
Услуги и цени
Мебелите и аксесоарите на IKEA са предназначени за самостоятелен монтаж, което влияе благоприятно на цената. Разбира се, който не иска това, може да се възползва от майстори. С безплатната програма за проектиране пък може да се види кухня в 3D формат още в магазина. IKEA предлага и финансова услуга, чрез която обзавеждането може да започне, без да се налага плащане веднага. В каталога има публикувани инструкции за закупуване, информация за гаранциите, цени за доставка за София и страната, цени за монтаж на мебели. Цените за доставка в рамките на столицата се определят от пакетите- например 1 пакет с доставка до адреса срещу 15 лв., а доставка до врата + още 15 лв. За страната, разделена на зони, доставките са според килограмите- пакет до 50 кг може да бъде доставен за 40-55 лв.
Ресторант
Най-хубавото може би от цялата услуга е ресторантът в IKEA - идеалното място за кратка почивка, преосмисляне на впечатленията и вземане на решения. Традиционни шведски 10 кюфтенца с картофки, сметанов сос и сладко от червени боровинки струват 4,50 лв. Порция сьомга с мариновани зеленчуци и лайм- 9,90 лв. Детско меню – 4,95 лв. Плюс половин порция на половин цена, вегетариански специалитети, детски кът и пособия за затопляне на бебешка храна.
Прави впечатление добрия вкус и съвременен дизайн на мебелите и аксесоарите. Представянето на дизайнерите на някои от мебелите на страниците на каталога създава чувството за висока класа продукция. За цените всеки може сам да прецени. Различното е, че в тази верига съотношението качество-цена е оптимално.
Добрите решения и идеи доставят удоволствие. А разглеждането на каталога със сигурност не е еднократен акт. Може би и затова предложенията в него важат почти година.
 


Тагове: каталог, IKEA
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg