EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Разделното събиране & на село

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разделното събиране & на село

mail08:10 | 25.07.2019прегледи 3134 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Много се работи по разделното събиране на отпадъци в градовете. Какво обаче се случва в българските села, каква е краткосрочната, а средносрочната дейност на Екопак България там? За това разговаряме с Тодор Бургуджиев*, изпълнителен директор на компанията.

Бургуджиев: Системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки в България включват всички населени места с население над 5000 жители и курортните населени места.

Ние сме единствената организация, която работи с трицветна контейнерна система, чиято цел е да разделя максимално видовете отпадъци за рецклиране още при техният източник. Съгласно нормативните изисквания, ние сме задългжени да осигуряваме сини, жълти и зелени контейнери за разделно събиране от домакинствата с минимален общ обем на съдовете, както следва:

-за населени места с под 50 000 жители, за всеки 350 жители - съдове с минимален общ обем 3300 л;

-за населени места от 50 000 до 100 000 жители, за всеки 550 жители - съдове с минимален общ обем 3300 л;

-за населени места над 100 000 жители, за всеки 750 жители - съдове с минимален общ обем 3300 л;

Ние сме първата създадена в България организация по оползотворяване на отпадъци и вече 15 години развиваме и усъвършенстваме работата на системите за разделно събиране. Част от развитието е и обхващането на малки населени места под 5000 жители, където има желание от страна на жителите и условия за това. Ето защо през последните години от 83 общини в които работим, в 80% от тях има и включени и села.

Каква е ситуацията към момента – като цифри и проблеми?

Бургуджиев: Екопак България е сключила договори за управление на системи за разделно събиране в 83 общини в цялата страна. Разположени са 15 763 броя трицветни  контейнери за разделно събиране, тип „иглу“, които са по- екологосъобразни и по-ефективни. Чрез тях се увеличава с 30-40% количеството на събраният отпадък и със 70% неговата чистота., което е от изключително значение за успешното рециклиране.

Обхванали сме със системите за разделно събиране население от  2 571 508  жители. За последните две години включихме общо 100 села от цялата страна

Когато говорим за качество и ефективност при разделното събиране, задължително трябва да се вземе предвид географският и икономическият регион в страната. Много важно фактори са  икономическото развитие на съответното населено място и стандартът на живот на населението. В земеделските региони, очаквано за нас се генерират по-малко отпадъци от опаковки, за сметка, разбира се, на зелени, градински и животински отпадъци. Все още в селата, в които работим, наблюдаваме изхвърляне на. битови, зелени и градински остатъци в цветните контейнери, което създава сериозни затруднения и загуби при последващата обработка и сортиране на отпадъка. Поради предимно ниското строителство и отоплението на твърдо гориво в тези райони почти не се събират картони и хартия, същото се наблюдава и при стъклото. Тъй като говорим само за бутилки и буркани, голяма част от тях се употребяват многократно в домакинставата и не се изхвърлят. Тези и ред други причини водят до изключително ниска икономическа и ресурсна ефективност, което е основание селата да не бъдат задължителна част от системите за разделно събиране.

Какво ще е покритието за разделно събиране в селата?

Бургуджиев:„Екопак България” АД дългосрочно ще продължи да организира и обслужва системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки в селата. Покритието ще се определя от конкретни критерии и условия за ефективност и гъстота на населението, които организацията следва .

Навиците на българските селяни да съберат разделно  - ще се развият ли достатъчно?

Бургуджиев:Ние разширява системите си разделно събиране на отпадъци от опаковки в села, в които местната власт и населението са мотивирани да събират разделно. Има още много да се надгражда по отношение на чистота на събраните отпадъци от опаковки. Постепенното повишане на жизнения стандарт и в селата, повишаването на информираността и амбицията на подрастващото поколение за екосъобразно съществуване смятаме, че ще подобрят в бъдеще навиците и мотивацията за разделно събиране на отпадъци от опаковки, което да спомогне за по-чист и щадящ природните ресурси начин на живот.

Имате ли идеи като организация как те могат да бъдат ангажирани, а и стимулирани /не материално, може би с кауза, която ги засяга пряко/ в разделното събиране?

Бургуджиев:За да рециклираме повече и да депонираме по-малко отпадъци, всеки потребител трябва ясно да разбира ползите от това и да бъде наясно какви отпадъци и къде се изхвърлят. Независимо от населеното място – няма значение дали е град или село. Ето защо ние ежегодно провеждаме информационни кампании насочени към всички възрасти.

Разработили сме информационно - образователната стратегия за повишаване информираността на населението за ползите от разделното събиране, засилване на мотивацията им да използват цветните контейнери и изграждане на трайни навици за разделно събиране на отпадъци от опаковки. 

Основни цели на стратегията са:

-Подобряване разбирането за дейността разделно събиране и рециклиране на отпадъци в България;

-Информиране на потребителите за ползите от разделното събиране;

-Мотивиране на активно поведение към опазването на околната среда и пестенето на природните ресурси.

-Увеличаване броя потребители, събиращи разделно.

Стратегията е насочена към всички потребители, като е разделена в няколко основни направления:

-Инициативи, насочени към потребителите;

-Инициативи, насочени към младите хора;

-Инициативи, насочени към децата и учениците;

-Инициативи, насочени към партньорите;

-Инициативи, насочени към институциите;

-Инициативи, насочени към медиите;

Каква роля отделяте на кметовете и работите ли с тях?  

Бургуджиев:Съгласно законодателствот кметовете на общини са задължени да организират система за разделно събиране на отпадъци от опаковки на територията на общината, като сключат договори с организациите по оползотворяване. Те определят местата за разполагане на елементите от системата на територията на общината и осигуряват организирането и прилагането на подходящи мерки за недопускане на посегателства и кражби на отпадъците от съдовете за разделно събиране на отпадъци от опаковки и съдействат при подготовката и провеждането на информационнно- образователни кампании на „Екопак България” АД.

Кметовете са наши основни партньори, с които работим редовно в тясна връзка в полза за повишаване качеството на системите за разделно събиране и в полза на обществото.

Как и с какво държавата или местната власт могат да участвуват в този процес в селата?

Бургуджиев:Ролята на държавата и местната власт е огромна, а тяхната активност съдейства за промяната на нагласите и навиците на потребителите. Разбира се институциите имат две основни задачи – контрол върху населението, търговците и заведенията и информираност на обществото. 

Работата в синхрон с организациите, там, където съществува, дава резултати. Такъв пример е община Бургас. Общинското направление по екология е изключително активно и отговорно в работата си в полза на бургазлии. Това е общината и с най- добри резултати.

..........................

Визитка

ТОДОР БУРГУДЖИЕВ е изпълнителен директор на ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ от 2010 година. Има 13-годишен опит в пивоварната индустрия, като се изкачва до позицията изпълнителен директор на “Астика". 17 години е работил в системата на Кока Кола Хеленик, като от 2005 г. до декември 2009 г. е бил регионален технически директор на "Кока-Кола Хеленик“. Член е на УС на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Има множество квалификации в областта на производството, мениджмънта, управлението на хора и процеси от Harvard Business School (Бостън, САЩ), Европейски център по управление (Брюксел, Белгия), Международeн институт за управление на развитието/ IMD (Лозана, Швейцария). Мениджър с изключително сериозен и дългогодишен опит в управлението на процеси и екип от подбрани висококвалифицирани експерти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1957