EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Раздвижване около „Химко”?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Раздвижване около „Химко”?

mail10:03 | 01.09.2016прегледи 1108 коментарикоментари 0


Бивши кадри на „Химко” са наети за съветници и консултанти от новите собственици на фалиралия торов завод във Враца, съобщава местният вестник „Конкурент”. С тяхно съдействие е започнало разчистване на негодните комуникативни връзки и съоръжения на производствените площадки. Целта е да бъде отстранено всичко, което е амортизирано, а годното от производствените инсталации да се продаде. Основен консултант е и един от най-дългогодишните и успешни директори на „Химко”. Според запознати, голяма част от завода е разграбена и на много места е останала само опаковката от скъпите кабели. Малка е вероятността да се възобнови и производството на VII карбамидна линия, която вероятно ще бъде продадена на български производител на торове. Възможно е обаче при проявен интерес тя да заработи.

Основните акционери в „Метахим импекс” Георги Пиримов и Иван Жиров, които взеха на търг „Химко” срещу 11.7 млн. лв., все още не са представили официално намеренията си. Носят се слухове престижни компании да станат наематели на огромната площадка, което е въпрос на време. Дружеството „Метахим импекс” беше учредено специално за сделката в края на май с капитал 50 000 лв. и предмет на дейност производство и търговия с минерални торове, търговия с метални отпадъци и т.н.

„Химко“ беше обявен в несъстоятелност в средата на 2012 г. Към края на 2013 г. общите задължения на предприятието са 81.75 млн. лв. Най-големите кредитори са държавните енергийни дружества НЕК и „Булгаргаз”. Общият размер на неизплатените заплати на работници и служители е 1 416 117 лв. Предполага се, че издължаването към тях може да започне в началото на ноември.


Тагове: Враца, Химко
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg