EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първа промяна в проектокабинета Орешарски

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първа промяна в проектокабинета Орешарски

mail09:45 | 28.05.2013прегледи 508 коментарикоментари 0


Калин Тихолов оттегли кандидатурата си за министър на инвестиционното планиране, за да не затруднява диалога с гражданското общество, предадоха информационните агенции. Това съобщи номинираният за премиер Пламен Орешарски на влизане в Президентството. За министър е предложен Иван Данов, който има академична кариера.
Вчера след представянето на състава на проектокабинета в интернет и електронните медии излезе информация, че арх. Тихолов е свързан със скандала "Дюнигейт" от началото на тази година, както и с подробния устройствен план за застрояването на Несебър. Орешарски мотивира създаването на министерство на инвестиционното планиране именно със "занемарената работа по кадастъра и проблемите с усвояването на европейските фондове".

Днес ще издам указ, с който ще предложа на НС да бъде гласуван г-н Пламен Орешарски като министър-председател на Републиката. Това каза президентът Росен Плевнелиев. Предпоставката е успешното приключване на мандата, който днес ще обсъдим, и разбира се тук в президентството не се дебатира по самата формула, по която е съставено това правителство. Президентът не участва в съставянето на това правителство, но с удоволствие ще бъда информиран за принципите, за основните задачи, за проектосъстава. Благодаря на Станишев и Орешарски, че днес сме заедно и ще действам максимално бързо с оглед даване възможност на НС да довърши чрез гласуване и да даде шанс на новото правителство на България.

Пламен Орешарски коментира:
Проведох много интензивни разговори с експерти, които бях набелязал и по-рано в представите си за съответни позиции и как могат да се впишат в една цялостна структура на Министерски съвет. На по-ранни етапи аз си представях малко повече промени в структурата на МС, но надделя разбирането, че в някои от секторите едва ли най-удачни ще бъдат административните размествания и структурните промени, с оглед на доста критичното състояние на някои сектори, визирам енергетиката най-вече. Затова предпочетох там да започнем с работа по същество, а не със структурни размествания. Предлагам Министерството на икономиката да остане в този си вид, като отделим само туризма като отделна агенция – практика, която и в миналото е съществувала и която считам, че е по-добра. Но енергетиката да остане в състава на министерството, така че да може веднага без никакви сътресения да започнат работата по стабилизиране и известно ребалансиране на този сектор, за да може да отговорим и на крайната цел, която ние си поставихме в краткосрочен план – да не допуснем увеличение на цени, поне до преглед на методиката, по която се определят тези цени, и докато не видим възможностите от едно ребалансиране. Оставам обнадежден, че след упорита работа, бихме могли да стигнем и до по-добри резултати. Да не избързваме сега с ангажименти, които много зависят и от работата, която ще свършим.

И така съставът на кабинета, представен пред президента Плевнелиев е следният:

Министър-председател – Пламен Орешарски
Министър на правосъдието и вицеприемиер – Зинаида Златанова
Министър на финансите - Петър Чобанов
Министър на икономиката и енергетиката – Драгомир Стойнев
Министър на транспорта – Даниел Папазов, шеф на пристанище Варна
Министър на земеделието – Димитър Греков, ректор на пловдивски Аграрен университет
Министър на културата – Петър Стоянович
Министър на здравеопазването – Таня Андреева
Министър на вътрешните работи – Цветлин Йовчев
Министър на отбраната – Ангел Найденов
Министър на външните работи – Кристиан Вигенин
Министър на екологията – Искра Михайлова
Министър на спорта – Марияна Георгиева
Министър на образованието и науката – Анелия Клисарова, ректор на варненския МУ
Министър на труда и социалната политика – Хасан Адемов
Министър на инвестиционното проектиране Иван Данов
Министър на регионалното развитие - Десислава Терзиева

Така предложеният кабинет ще бъде гласуван утре в парламента.

Източници: Агенция Фокус, БНР
Снимка: president.bg
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg