EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пчеларството – застаряващ бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пчеларството – застаряващ бизнес

mail09:10 | 31.08.2011прегледи 591 коментарикоментари 0


Средната възраст на пчеларите у нас е 70 г. и трябва по-младите да поемат щафетата от тях, защото страната ни е традиционен производител на мед и имаме около 640 000 пчелни семейства. Това заяви председателят на УС на Националния браншови пчеларски съюз Пламен Иванов.
Започва националната информационна кампания "Мед на нашата трапеза" - целта й е да се увеличи употребата на родни качествени пчеларски продукти и то от най-ранна възраст, за да привикнат децата към консумация на български мед и пчелни продукти, съобщи Иванов. Кампанията е част от националната програма по пчеларство за тригодишен период 2011-2013 г. по проект с финансовата подкрепа на ЕС и на България. Разкриваме детска академия по пчеларство с обучение за бъдещи пчелари, заяви експертът проф. Янаки Караджов. От тази есен започва своята дейност колеж с 3 г. обучение с такса от 500 евро годишно и кабинет по апитерапия в КНСБ, посочи той.
Фармацевтичната мафия увеличава непрекъснато цените на лекарствата, а продуктите от мед имат своето благотворно и безвредно влияние върху лечението на редица болести - Алцхаймер, диабет, множествена склероза и др., поясни експертът. Ако американците сега са се сетили на покривите си да отглеждат пчели, в България имаме десетки години традиция, от която не бива да се отказваме, напомни професорът.   Неслучайно японците обявиха 21 век като векът на апитерапията вследствие и на здравословната употреба на кисело мляко и мед живеят с 15 г. повече от българите, каза проф. Янаки Караджов. Изследвания показват, че промените в екологията рефлектират и по пчелите. В Пирдопско, когато се усилва производството на тежки метали, пчелите изчезват, посочиха експертите. В Родопите дори има открита радиация в гъбите "пачи крак", пак поради екологични замърсявания. В България има няколко зони, особено където се добиват руди, застрашаващи популацията на пчелите. /БГНЕС


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158