EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Путин: Руският газ ще се плаща с рубли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин: Руският газ ще се плаща с рубли

mail18:45 | 23.03.2022прегледи 1033 коментарикоментари 0


Русия ще откаже да приема плащане за доставки на природен газ в "компрометирани" валути, включително долари и евро, и ще премине към разплащания в рубли, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. 

На съвещание с правителството Путин посочи, че Русия ще продължи да доставя газ в други държави в съответствие с обемите и цените, предвидени в сключените по-рано договори. 

Всички чуждестранни потребители трябва да имат възможност да плащат за руския газ в рубли, отбеляза държавният глава. Той подчерта, че бъдещи изменения по газовите договори с "неприятелски" страни ще се отнасят само до платежената валута - тя ще бъде променена в рубли.

Със замразяването на руските резерви Западът обяви дефолт пред Руската федерация и сложи черта на надеждността на своите валути, изтъкна Путин.

Президентът нареди на правителството да изпрати съответна директива до "Газпром" за внасяне на изменения по съществуващите договори. 

В резултат на думите на Путин цената на природния газ в Европа скочи до 1350 долара за 1000 куб. м, сочат данни от търговските платформи.

Доставките на петрол и газ от Русия в чужбина се изпълняват в пълен обем съгласно сключените договори, но има трудности, заяви пред журналисти вицепремиерът Александър Новак. Отрасълът се сблъсква с трудности от финансов и логистичен характер, призна той.  Освен това Европейският съюз въведе ембарго срещу две руски държавни компании, а САЩ и Великобритания забраниха вноса на петрол от русия, припомни вицепремиерът, като увери, че тече преструктуриране на логистичните вериги.

Лидерите на ЕС които се събират утре за среща на върха, може да обсъдят руското искане т. нар. "неприятелски" държави да плащат за получения природен газ от Русия в рубли, заяви високопоставен представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

"Това може да се обсъди", е казал той и е допълнил, че лидерите ще преценят доколко искането на Москва ще застраши ефикасността на европейските санкции, наложени на Москва заради инвазията й в Украйна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg