EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промишленост & търговия през март

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промишленост & търговия през март

mail08:04 | 12.05.2021прегледи 1812 коментарикоментари 0


През март 2021 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни на НСИ, е над равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство се увеличава с 4.2%, докато от сградното строителство намалява с 1.1%.

Месечни изменения

През март 2021 г. повишение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.0%, в добивната промишленост - с 5.3%, и при преработващата промишленост - с 3.6%. 

По-значително увеличение в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на лекарствени вещества и продукти - с 12.6%, производството на превозни средства, без автомобили - с 11.2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9.2%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 6.5%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6.3%. Съществено понижение е регистрирано при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7.3%, производството на химични продукти - с 5.8%, производството, некласифицирано другаде - с 4.1%, производството на напитки - с 3.7%.

Годишни изменения

На годишна база нарастване на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - с 8.2%, и в добивната промишленост - с 5.5%, а понижение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.5%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година е регистриран при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 47.0%, производството, некласифицирано другаде - с 37.3%, производството на мебели - с 32.0%, производството на превозни средства, без автомобили - с 30.4%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 24.2%. Спад е отчетен при: производството на напитки - с 36.3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - със 17.3%, производството на химични продукти - с 8.9%, производството на тютюневи изделия - с 6.5%.

Индекси на оборота в търговията

По предварителни сезонно изгладени3 данни през март 2021 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 0.8% спрямо предходния месец.

През март 2021 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени4 данни, е със 17.3% над равнището на същия месец на 2020 година.

Месечни изменения

През март 2021 г. се наблюдава нарастване на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.4%). Намаление е отчетено при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.3%), a търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия запазва нивото си от предходния месец. 

Ръст на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9.3%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - със 7.4%. По-значително намаление е отчетено при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 11.0%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.5%.

Годишни изменения

През март 2021 г. в сравнение със същия месец на 2020 г. е отчетен ръст на оборота при: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 34.0%) и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 24.8%), докато при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава намаление (с 2.3%).

По-съществен ръст на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 131.3%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - със 70.8%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 45.0%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 31.9%. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144