EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Производителите се насочват извън София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Производителите се насочват извън София

mail12:00 | 12.02.2014прегледи 883 коментарикоментари 0


Логистичните оператори отново наемат площи в София, докато производствените компании се насочват извън столицата, това са основните тенденции в пазара на индустриални площи в България, според специалазирана международна агенция, оперираща в България и Балканите.
Обемът на усвоените индустриални и логистични площи в София се изравни с този от 2012 г. - 78 хил. кв.м. Търговските вериги и доставчиците на логистични услуги отново започнаха да търсят складови площи в София и околностите й, а производителите на автомобилни компоненти и електрооборудване – да строят или наемат в големите градове в страната.
„Ново спекулативно строителство практически липсваше, което допълнително изостри недостига на съвременни логистични площи в София. Build-to-suit проектите доминираха на пазара. Например dm drogeriemarkt удовлетвориха логистичните си нужди в сграда, построена специално за тях и според специфичните им изисквания. Също така Castello Precast си изграждат сграда за собствено ползване в Равно поле“, каза Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ . „Възможностите за растеж в съществуващи сгради са ограничени, което засилва натиска за стартиране на нови проекти и държи наемите стабилни на ниво 3.5 евро на кв.м за качествени площи.“
В индустриалния сектор строителството е свързано с разширяване на производството от вече установени компании и в по-малка степен - с нови инвестиции. „През 2012 и началото на 2013 г. нови за пазара компании заместваха производители, които към онзи момент свиваха дейността си или напускаха страната. Добрата новина е, че в края на 2013 г. видяхме свежи инвестиции, които доведоха до откриването на нови индустриални проекти, какъвто е случаят с Nexans в Плевен“, обобщи Гюрджиев. „Липсата на свободни площи и ръстът на търсенето би трябвало да окуражи строителните предприемачи. Очаквам следващата им стъпка да бъде развитието на проекти, които да предложат качествени складови площи предимно в района на София, като тук включвам Елин Пелин, Равно Поле, Божурище, а също така и около Пловдив“, допълни той.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg