EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Продукти с марката „За Балкана и хората“ в Берн

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Продукти с марката „За Балкана и хората“ в Берн

mail12:20 | 06.03.2016прегледи 987 коментарикоментари 0


За първи път фермерски продукти с марката „За Балкана и хората“  бяха представени в Швейцария на приема за 3 март -  Националния празник на България, организиран от Българското посолство в Берн.

По традиция на гостите бяха предложени българско вино и специалитети. За първи път гостите на прием за националния празник на България имаха възможността да се насладят на български  фермерски продукти от Балкана - сирене, кашкавал, сладка и биологичен мед, предоставени специално за приема от българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Производството на фермерските продукти е подпомогнато по проекта, който действа от 2012 година в Западна и Централна Стара планина.

Според посланик Меглена Плугчиева, това бе една изключителна възможност на взискателната местна  публика да се представят висококачествени български фермерски продукти, които са достойни да намерят своя реализация и на швейцарския пазар.  Две години подред био продукти с марката „За Балкана и хората“ бяха  представяни на приема за Националния празник на Швейцария, организиран от Швейцарското посолство в София. Продуктите могат да бъдат купени всяка събота на фермерския пазар в софийския квартал Борово, на панаири и изложения в цялата страна.

Над 400 души присъстваха на приема, състоял се за четвъри пореден път в тържествената приемна зала на Кантоналния парламент на Берн по покана на посланика на  Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн Меглена Плугчиева. Присъстваха голям брой представители на дипломатическия корпус, на федералните и кантонални институции на Берн, местния бизнес, както и множество българи, живеещи в Швейцария. Специален почетен гост на приема бе Президентът на националния парламент на Конфедерация Швейцария  Криста Марквалдер.
 

За проекта „За Балкана и хората“:

Българско-швейцарският проект „За Балкана и хората“(„Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“) е най – големият проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Общата му стойност е 4 790 000 швейцарски франка, от които 590 000 швейцарски франка е съфинансирането от българските партньори. Районът на проекта включва девет Натура 2000 зони в Западна и Централна Стара планина и три парка ("Българка", "Врачански Балкан" и "Централен Балкан").

По него работят пет български и четири швейцарски неправителствени организации, както и Министерството на земеделието и храните чрез Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

24-те общини, които са в района на проекта, са: Мъглиж, Казанлък, Павел баня, Карлово, Сопот, Антон, Пирдоп, Тетевен, Троян, Априлци, Севлиево, Габрово, Трявна, Белоградчик, Чупрене, Чипровци, Георги Дамяново, Монтана, Берковица, Вършец, Враца, Своге, Годеч, Костинброд.

Голямата цел на проекта е изграждането на успешен модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша – за местните хора, за бизнеса и за околната среда. Екипът на проекта е убеден, че постиженията ще бъдат стимулиращ пример и модел за прилагане в други райони на България и ще покажат на практика, че мрежата Натура 2000 не е пречка за бизнеса, нито набор от сложни правила, а реална възможност да се предлагат продукти и услуги с високо качество и екологична стойност, които са все по-търсени от българските и европейските потребители.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 911