EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преработената лавандула да се ползва за тор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преработената лавандула да се ползва за тор

mail13:07 | 11.12.2019прегледи 676 коментарикоментари 0


Земеделци и собственици на дестилерии започват подписка срещу нормативна уредба от 2004 година на Министерството на околната среда и водите. Недоволството им е продиктувано от Наредба №2 за класификация на отпадъците, която в момента не позволява растителните остатъци от преработената лавандула да се използват като тор. Според тях това е остарял подход, който не отговаря на съвременното земеделие и по-специално на ситуацията с отглеждането на етерични култури и тяхната преработка. 

Само през последните четири години площите с лавандула в Добричко са се увеличили стократно и в момента са над 70 000 декара, дестилериите са около 100 и ако целият растителен остатък от преработката на лавандула бъде изхвърлен в депото, както гласи нормативната уредба, то ще се задръсти.

Депониране на растителните остатъци  

Според Наредба №2 за класификация на отпадъците на Министерството на околната среда и водите растителните остатъци от дестилериите трябва да бъдат депонирани на сметището. Така растениевъдите търпят двойни загуби - веднъж с отнемането на естествената възможност да подхранват почвата и втори път - с парите, които трябва да платят за транспорта и за депото в село Стожер. 

Първи за проблема алармират производителите от най-отдалечените от Стожер общини, на които се налага да извозват растителните остатъци в рамките на 60-70 километра в едната посока. Основните проблеми по думите на депутата и заместник-председател на комисията по земеделие в Народното събрание Йордан Апостолов, са два.

Скъпо и вредно извозване на остатъците

"Първо, че ние говорим за екология, а караме земеделските производители и в частност преработвателите и собствениците на дестилерии да возят в рамките на минимум 60-80 километра тези остатъци. Това са камиони, това са транспорт, това е натоварване на инфраструктурата, това са вредни емисии", коментира той.

Извозването излиза между 300 и 500 лева на курс, казва Апостолов. Този растителен остатък е изключително полезен за почвата, не трябва да се изхвърля, а да се използва за тор, смята той.

Обратно на нивата

Земеделският производител Ошнут Алиев е на същото мнение. "След като е доказано, че това не е вредно, още повече е доказано, че е полезно, няма никакъв смисъл да се правят едни излишни разходи, излишно да натоварваме депото, след като това нивата може да си го вземе обратно. По всички природни закони - откъдето е излязло, там се връща."

Технологът в дестилерия Таня Аптиева посочва, че по тези въпроси са работили в Университета по хранителни технологии в град Пловдив видни учени, които са дали своите анализ и препоръки.

Морално остарялата наредба

Наредба №2 е създадена през 2004 г. и третира всички етерично-маслени култури. Тя е морално остаряла, затова инициаторите на подписката искат от нея да отпаднат всички тревни суровини, които се дестилират. Към искането се присъединяват растениевъди от Шумен, Ямбол и Стара Загора. 

Проблемът ще бъде поставен за обсъждане в парламентарната комисия по земеделие следващата седмица, съобщи заместник-председателят й Йордан Апостолов.

"Ние инициираме такава подписка, допълнително ще обявим къде и по какъв начин ще се събират тези подписи, за да може да приключим в рамките на максимум месец, за да може в януари още да започнем промяна на наредбата, защото това ще бъде един сериозен процес и ние искаме за новия сезон всички тези хора да работят по правилата. Защото за момента всички са работили или на ръба на правилата или извън тях", заяви Йордан Апостолов./ БНР


Тагове: лавандула, тор
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg