EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

През октомври ОВОС за лот 3.2 на АМ „Струма”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

През октомври ОВОС за лот 3.2 на АМ „Струма”

mail10:05 | 18.09.2017прегледи 9477 коментарикоментари 0


Очакваме през октомври министърът на околната среда и водите, който е компетентният орган, да се произнесе по отношение на Оценката за въздействие върху околната среда и окончателния вариант на трасето на лот 3.2 от АМ „Струма“. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който заедно с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов инспектира напредъка по изграждането на лот 3.3 от магистралата Кресна - Сандански.

Министърът съобщи, че на 25 септември, заедно с министрите Нено Димов, Ивайло Московски и Николина Ангелкова, ще има среща с еврокомисарите Корина Крецу и Кармену Вела в Брюксел за втори път, в рамките на два месеца. Първият път представихме пътната карта за реализирането на проекта и графика за провеждане на обществени обсъждания. Сега ще представим резултатите, уточни той.

Мисля, че ще приключим с темата от гледна точка на процедура, като тя е обжалваема. Приетото от Народното събрание едноинстанционно производство с промените в Закона за опазване околната среда гарантира интереса на заинтересованите страни да обжалват, посочи Нанков. Очаквам това да съкрати сроковете, ако има жалби, така че да успеем да се вместим в графика, допълни той. Нашата глобална цел е през 2019 г. да започнем строителството на лот 3.2 Крупник - Кресна, така че да не връщаме средства и до края на 2023 г. да имаме изцяло завършена магистрала „Струма“, заяви регионалният министър.

От протоколите на проведените обществени обсъждания става ясно, че местната общност, включително местната власт, се е обединила, с малки изключения, около вариант Г 10.50 със заложени в него две отделни платна на магистралата, който Агенция „Пътна инфраструктура“ приоритизира във всички финансово-икономически и технологични анализи и по отношение на срокове от гледна точка на пътна безопасност и екологични мерки, обяви Нанков в отговор на въпрос. Обществените обсъждания доказаха, че местната общност вижда и плюсовете. Има опасения, които успяха да бъдат разсеяни, и това ще стане через конкретните действия на АПИ по изграждане на предвидените пътни връзки, допълни той и напомни, че е предвидено свързване на двете платна чрез изграждането на пет пътни възела. Те ще позволят на селскостопанските производители да стигат до терените си, посочи министърът. Предвидени са места за тържища и четири паркинга, като два от тях са проектирани и са включени в ОВОС. Две подобни зони ще бъдат изградени и на територията на община Симитли, в рамките на лот 3.1, съобщи той.

В отговор на въпрос Николай Нанков посочи, че изказаните по време на проведените обществени обсъждания за проекта екологични аргументи в подкрепа на варианта с изграждане на две платна на магистралата извън дефилето, на изток от Кресна, са били малко.

Ще помолим компетентните органи да направят проверка за това как са събрани подписите в организираната от екологичните организации подписка в Кресна и дали подписалите се знаят за какво са се подписали, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството. От хората, с които сме разговаряли, имаме информация, че са ги карали да се подписват като на присъствен лист на влизане в сградата на общинската администрация, обясни той.

Има събрана подписка с над 5000 подписа в защита на източния вариант, информира Нанков.

Министърът напомни, че източният вариант на трасе на лот 3.2 предвижда всякакви възможности за правене на бизнес от местната общност, изправяне на виражи, поставяне на мантинели и изграждане екологична инфраструктура. Освен това, 50% от трафика ще бъде изведен извън дефилето, като там движението ще бъде еднопосочно.

Човешкият живот и максимално бързото изграждане на трасето през най-тежкия участък от гледна точка на пътна безопасност са най-важните аргументи за нас, категоричен бе министърът. Ще изпълним проекта в срок, с европейско финансиране и съфинансиране от националния бюджет, допълни той.

 

 


Тагове: ОВОС, лот
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg