EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Представят първия произведен в Румъния Форд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Представят първия произведен в Румъния Форд

mail16:27 | 08.09.2009прегледи 1339 коментарикоментари 0


Форд Румъния представя днес първия си автомобил, произведен във фабриката в град Крайова, която американският автомобилостроител купи преди две години, съобщи Аджерпрес.
На събитието се очаква да присъстват високопоставени представители, сред които президентът Траян Бъсеску, премиерът Емил Бок, председателят на Сената Мирча Джеоана и други.
Автомобилът, който ще бъде представен днес, е модел Транзит Конект. През 2010 г. ще бъде представен и нов модел лек автомобил, вероятно Бе-Макс, който ще замести модела Фюжън. През 2011 или 2012 г. Форд ще започне в Румъния производството на нов лекотоварен автомобил от среден клас, който може да бъде Транзит, но от компанията не уточниха подробности, посочва агенцията.
На 12 септември 2007 г. американската компания Форд подписа договор за приватизация на Аутомобиле Крайова, като пое пакет от 72,4 процента от акциите на румънската фабрика срещу 57 милиона евро. Впоследствие Форд продължи да изкупува акциите на Аутомобиле Крайова, като увеличи участието си до 97,07 процента.
За да развие инвестицията си в Крайова Форд получи кредит от 300 милиона евро от Европейската инвестиционна банка, гарантиран от румънската държава.
Президентът на Форд Европа Джон Флеминг заяви, че фабриката в Крайова може да се превърне в една от важните производствени бази на американската компания в Европа. Форд планира да произвежда в Крайова 300 000 автомобила и 300 000 двигателя годишно от 2012 г., което би генерирало приходи от 4 милиарда евро.
Според анализатори инвестицията на Форд може да се превърне в спасителен пояс за румънската икономика, посочва Аджерпрес.
"При условие, че Форд планира 90 процента от производството да бъде за износ, очаквам Румъния да печели от това поне колкото от Дачия, която се превърна в основен износител на Румъния", заяви Михай Йонеску, генерален секретар на Националната асоциация на износителите.
Форд се появява за първи път в Румъния през 1935 г., когато купува терен в букурещкия квартал Флоряска и отваря първата си фабрика в страната, напомня телевизия Антена 3.
Фабриката е имала капацитет да произвежда 2500 автомобила и камиона годишно, а броят на работниците е бил 120.
През 1940 г. Форд изпълнява основно поръчки на румънската армия. Дейността на фирмата приключва след края на войната.
               


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg