EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предложение: Газ по нова формула на цената

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предложение: Газ по нова формула на цената

mail09:03 | 25.08.2022прегледи 861 коментарикоментари 0


Българската газова асоциация предлага възстановяване на доставките по договора с "Газпром Експорт", които, в зависимост от алтернативните доставки, е целесъобразно да се предоговорят от 2,8 млд. куб. м/годишно на 700 млн. куб. м (плюс/минус 300 млн. куб. м/годишно).

Предоговаряне следва да се поиска и на ценовата формула, при ново съотношение 50 на сто спотова компонента и 50 на сто компонента, обвързана с нефтените деривати, пише в позицията. Позицията на асоциацията е изпратена в Министерския съвет и в Междуведомствения кризисен щаб в енергетиката, съобщи за БТА председателят на асоциацията Пламен Павлов.

При непостигане на договореност по Договора за доставка между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт" съществува сериозен риск руската страна да предяви плащане по клаузата "Взeми или плати" ("Take or Pay"), поради което е необходимо договорът да се прекрати и предприемат действия по арбитражно производство, посочват от асоциацията.

Прекратяването на договора между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт" ще освободи ограничението по клаузата за ексклузивитетни права, което ще разкрие възможност на други търговци на свой риск да доставят природен газ на конкурентни цени, допълват от Българската газова асоциация.

Неспособността на държавния монополист "Булгаргаз" да преодолее пазарната и ликвидна криза, неразумната намеса на управляващите и неизползвания потенциал на петдесетте и девет търговци за природен газ и две газови борси са основание браншовите организации да предложим и настояваме за приложението на чл. 30, ал. 2 от Закона за енергетиката, като се преустанови регулиране на цените на природния газ и осигури условия за конкурентна надпревара, в пазарни условия, пише още в документа.

Българска газова асоциация настоява за компенсиране на крайните клиенти на природен газ за високите цени със средства от бюджета и генерираните от 2017 средства във Фонд "Сигурност на електроенерийната система".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044