EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пред НДК:Автомобил се превръща в електромобил

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пред НДК:Автомобил се превръща в електромобил

mail11:20 | 10.05.2011прегледи 2063 коментарикоментари 0


Телекомуникационният оператор VIVACOM предоставя безплатна свързаност между зарядните станции за електромобили. Услугата, която телекомът предлага на Индустриален клъстер „Електромобили” (ИКЕМ), цели да подпомогне изграждането на нужната инфраструктура. За клъстера въпросът кое да е първично - производството на електромобили или изграждането на инфраструктура за зареждането им - не стои. Неговите членове преодоляват проблема за „яйцето или кокошката”, като работят едновременно в двете направления, както и в други, които ще гарантират успешния ход на електромобила в страната. Услугата на телекома, съобщиха от ИКЕМ, е базирана на тарифната линия Traffic Unlimited и осигурява неограничен мобилен интернет на максимална скорост в мрежата на оператора.
От клъстера информират също, че на 11 май в Ловеч, по време на градския празник, ще бъдат демонстрирани както съоръжения за зарядната инфраструктура, така и оригинален български лекотоварен електромобил за комуналното стопанство.
На 15 май в София до НДК пък ще бъде показано как обикновени автомобили, конвертирани (преобразувани) в електромобили от членове на ИКЕМ, ще зареждат ток от създаваната за тази цел мрежа.

Зареждане на електромобили

Зареждането на електромобилите става по два основни начина, уточняват експерти. При първия, популярен засега в Израел, в специални пунктове изтощените батерии се сменят за минути със заредени и шофьорът продължава пътя си.
При втория, практикуван в Япония, Европа и САЩ, чрез специален кабел електромобилът се включва към станция от зарядната мрежа, за да захрани с ток изтощените си батерии.
При втория подход електромобилът трябва да е снабден със зарядно устройство за трансформиране и изправяне на тока. При новите електромобили тези устройства са вградени, а при конвертираните са част от допълнителното оборудване. Благодарение на тях колите на ток могат да захранят акумулаторите си от зарядни колонки първи и втори тип за 6-8 часа, сочат експерти.
Това може да стане и за 20-30 мин., но при зареждане от мощна станция от по-висок, трети клас. Такава станция включва в себе си функциите както на зарядното устройство, така и на зарядните колонки и подава прав ток от над 100-150 ампера. Нейната стойност е 10-20 пъти по-висока от тази на зарядните колонки и за изграждането й са необходими специални инвестиционни и строителни подходи.
В зарядната мрежа колонките се разполагат в населените места, а големите станции – предимно по пътищата. Тази инфраструктура се свързва с електроразпределителната мрежа на съответното ЕРД, а също и към система за обмен на данни и към друга за осъществяване на разплащанията.

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg