EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Прашецът показва дали природата е замърсена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прашецът показва дали природата е замърсена

mail09:08 | 29.07.2021прегледи 831 коментарикоментари 0


Пчелари и организации от пет страни от Черноморския басейн са обучени да разбират по събрания прашец дали природата е замърсена, съобщиха от Областния информационен център /ОИЦ/ във Варна. Темата е коментирана на заключителна конференция по проекта "Увеличаване на търговията и модернизацията на пчеларството и свързаните сектори в Черноморския басейн", който се финансира от Програмата за териториално сътрудничество "Черно море" 2014-2020 г. В срещата, домакин на която бе Агенцията за икономическо развитие - Варна в качеството й на партньор по проекта, участваха представители от Румъния, Молдова, Украйна, Турция и България.
Специалистите са коментирали, че по събрания прашец от пчелите би могло да бъде установено какъв е процентът на замърсяванията в различните райони по света. Доказано е, че опрашваните от този вид полезни насекоми дървета и растения дават значително по-голяма реколта, но влияние оказва и състоянието на природата.
"Ползите от меда и пчелните продукти са безспорни и всеизвестни. В някои турски болници те се използват като помощно средство при лечение на някои заболявания", е изтъкнал Мехмет Боздуган, който е координатор на проекта от югоизточната ни съседка, уточняват от ОИЦ.
Турция е вторият най-голям производител на мед в света след Китай със 110 хиляди тона годишно. Румъния пък е на второ място в Европейския съюз след Испания по брой пчелни семейства и на първо по добив на мед. Страната развива успешно сектора благодарение на финансовата подкрепа от европейските фондове и националния бюджет.
За да има добив на качествен мед, пчеларите трябва да имат знания и умения как да отглеждат пчелите и по тази причина по проекта е създадена мрежа от пчеларски производители в региона за създаване на контакти, чрез която да се даде тласък на трансграничната търговия. В Черноморската мрежа на производителите са регистрирани 428 пчелари. 567 участници са преминали професионално обучение по пчеларство, уточняват от ОИЦ.
Над 150 души са се включили в практически обучения на място в България, Молдова, Румъния, Турция и Украйна. Разработен е каталог с всички пчелни продукти в Черноморския регион, допълват от ОИЦ-Варна.


Тагове: пчели, прашец
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg