EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Правим сериали с Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Правим сериали с Турция

mail12:00 | 29.08.2012прегледи 507 коментарикоментари 0


Турция е готова да подкрепи съвместни филмови проекти с България. Това стана ясно по време на посещението на министъра на културата Вежди Рашидов в Турция. 75-милионна Турция произвежда годишно по 70 игрални филма и стотици сериали, които се радват на огромен зрителски интерес далеч зад границите на страната, подчертава пресслужбата на Министерство на културата.
При изключителен интерес в Истанбул се проведе срещата на български и турски кинопродуценти и кинорежисьори, организирана по идея на българския министър.В специална делегация бяха включени известни български филмови дейци, между които: Любомир Нейков, Евтим Милошев, Зорница София, Влади Въргала, Андрей Слабаков, Борислав Чучков, Димитър Митовски, Димитър Гочев. От турска страна на поканата на Вежди Рашидов се отзоваха 37 известни филмови продуценти и режисьори, председатели на творчески съюзи и на дружества за авторските права в киното и телевизията.
Зам.-министърът на културата и туризма на Турция Абдурахман Аръджъ поздрави Вежди Рашидов за идеята му да събере за дискусия най-известните български и турски кинотворци. Анкара оценява тази среща като безпрецедентна, първа по рода си, с дискусия, която е важна стъпка към подписването на Споразумението между правителствата на България и Турция за кинематографична копродукция. Подписи под документа полагат късно тази вечер в Истанбул Вежди Рашидов и турският му колега Ертугрул Гюнай.

Другият важен документ, под който сложиха подписите си Вежди Рашидов и Ертугрул Гюнай, е Споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Турция за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културните ценности. Това Споразумение е от изключителна важност не само за двете държави, но и за целия регион. София и Анкара ще си сътрудничат още по-ефективно по всички въпроси, свързани с осигуряването на защита на културните ценности и ще подготвят обмен на служители и компетентни лица, които работят в тази област.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg