EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Почина Фидел Кастро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Почина Фидел Кастро

mail07:48 | 26.11.2016прегледи 2412 коментарикоментари 0


Легендарният кубински лидер Фидел Кастро почина на 90-годишна възраст, предава AFP. Кастро е издъхнал в петък вечер в дома си в столицата Хавана.
"Командирът на кубинската революция почина в 22:29 тази вечер" (местно време), заяви в ефира на националната телевизия Раул Кастро, негов брат и президент на карибската държава.

Смъртта на историческия лидер на Кубинската революция Фидел Кастро предизвика разнопосочни реакции в света. Някои изтъкнаха неговата забележителна личност и съпротивата му срещу американския натиск, докато други го осъдиха за нарушения на правата на човека.
    Индийският премиер Нарендра Моди определи Кастро като една от най-емблематичните фигури на 20-и век, предаде Франс прес.
    Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отчете заслугите му за постигнатия от комунистическа Куба напредък в областта на образованието, ограмотяването на населението и здравеопазването.
    "Куба никога не заплаши когото и да било и само иска да живее свой собствен живот. Мнозина са онези, които погрешно мразиха и продължават да (я) мразят заради нейния кураж", заяви словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз.
    Филипинският президент популист Родриго Дутерте каза, че Кастро се е прочул, като се е надигнал срещу Запада и империализма.
    "Сбогом, Команданте - до окончателната победа на народите", заяви крайнолевият гръцки премиер Алексис Ципрас.
    Иранският президент Хасан Рохани определи Кастро като "мъж, който се е борил до последния си ден за свобода, мир и справедливост".
    "Той остава жив в надеждата на бедните на Земята и на всички онези, които мечтаят за един по-добър свят. Фидел е жив", каза Лусиано Марин, главният преговарящ на лявата колумбийска партизанска групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).
    Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" обаче осъди "системното потъпкване на основните свободи" през цялото управление на Фидел Кастро, предаде още Франс прес.
    "В началото на своята тирания той вече изложи света на риск, бяхме на ръба на световна война" заяви Карлос Пая, брат на покойния кубински дисидент Освалдо Пая, цитиран от ДПА.
    Той визираше Кубинската ракетна криза от 1962 г., когато Съединените щати и Съветският съюз избягват на косъм ядрен конфликт.
    "Онези от нас, които имат близки, които са станали жертва на кастроизма, няма да оплакват този човек", допълни Пая.
    Гари Каспаров нарече Фидел Кастро "едно от многото чудовища на 20-и век." "Трябва да скърбим само за това, че той имаше толкова много време, за да причинява нещастия на Куба и отвъд", каза руснакът - бивш световен шампион по шахмат, превърнал се в яростен противник на президента Владимир Путин.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144