EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Почина председателят на ЕП Давид Сасоли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Почина председателят на ЕП Давид Сасоли

mail11:35 | 11.01.2022прегледи 679 коментарикоментари 0


Почина председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. Това се е случило тази нощ в болница в Авиано, Италия, където той беше хоспитализиран от края на декември, съобщи в Туитър говорителят му Роберто Куило.

 

The @EP_President David Sassoli passed away at 1.15 am on 11 January at the CRO in Aviano( PN), Italy, where he was hospitalized. The date and place of the funeral will be communicated in the next few hours.

— RobertoCuillo (@robertocuillo) January 11, 2022

Социалдемократът, чийто мандат като председател на ЕП изтичаше този месец, постъпи в болница на 26 декември заради "сериозни усложнения", свързани с имунната му система. Поради болестта си Давид Сасоли не беше в състояние да изпълнява функциите си през последните седмици.

Две страсти: политиката и журналистиката

Роден е на 30 май 1956 г. във Флоренция, Италия. След като завършва политически науки, Сасоли избира журналистиката. В началото сътрудничи на малки вестници и информационни агенции. През 1992 г. започва работа за обществения радио-телевизионен канал RAI, където постепенно става един от най-известните водещи.

В политиката влиза през 2009 г., когато не може да устои на предложението на бившия кмет на Рим Валтер Велтрони, който слива две партии – лява и лявоцентристка, и се появява Демократическата партия.

Сасоли е в листите на новата партия за изборите на евродепутати и е избран с повече от 400 хиляди гласа. Това е преломен момент, който го отдалечава от телевизионния екран и тласка кариерата му в друга посока – в Европейския парламент.

През 2013 г. като кандидат на Демократическата партия се кандидатира на кметските избори в Рим, но губи. След този неуспешен опит, Сасоли се посвещава изцяло на работата си в европейската институция. През 2014 г. става заместник-председател на ЕП и отговаря за бюджета и евро-средиземноморската политика.

Мандатът му начело на ЕП е с продължителност две години и половина и е белязан от пандемията. Благодарение на уменията си, придобити като телевизионен водещ, съумява да постигне организираност в работата на Парламента, дори и в дистанционен режим, и да устои на френския натиск депутатите да се върнат в седалището на ЕП в Страсбург.

Сасоли успява да уплътни опустелите заради онлайн работата на депутатите сгради на Парламента в Брюксел и Страсбург. И организира приготвянето там на храна за нуждаещи се семейства, както и откриването на скрининг център за COVID-19.

Давид Сасоли си отиде на 65 години. Той е баща на две деца.

Вижте една от последните речи на Давид Сасоли.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg