EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Помощ: По 50 лв. за изразходван мегаватчас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Помощ: По 50 лв. за изразходван мегаватчас

mail17:33 | 27.09.2021прегледи 654 коментарикоментари 0


През последните няколко месеца България има едни от най-ниските цени на електричество в ЕС. Високите цени се дължат на икономическия подем след пандемията от миналата година, на международни фактори, на които ние не можем да влияем пряко, заяви служебният премиер Стефан Янев.

Благодарение на усилията на правителството успяваме да запазим относително най-ниските цени в ЕС, подчерта Янев. На днешното съвещание правителството и бизнесът са се обединили около няколко мерки, които ще намалят тежестта върху потребителите и бизнеса.

Служебният премиер заяви, че е разработена схема съвместно с КЕВР за финансово подпомагане. Янев очаква, че новоизбраният през ноември парламент ще се занимае с тази тема, когато обсъжда предстоящия бюджет за 2022 г. Той посочи, че финансовият ресурс е осигурен от свръхпечалбите на енергийните дружества.

Относно финансовото подпомагане говорим за 50 лева на изразходван мегаватчас. В момента нямаме този механизъм. Без актуализация на бюджета тази година не може да се случи преразпределение през месец декември. Но в бюджета за 2022 г. ще заложим този механизъм за първите шест месеца на годината, уточни Стефан Янев.

„Имаме парите, но не можем да ги преразпределим. Ако се направи актуализация на бюджета за декември, парите ще бъдат преразпределени или това ще стане от следващата година“, подчерта още веднъж той.

Предварителните разчети сочат 600-650 млн. лв. финансова помощ за 6 месеца.

Друга мярка е създаването на Клирингова къща от Министерството на финансите заедно с Българската фондова борса и Министерството на икономиката. Клиринговата къща ще работи в интерес на потребителите и търговците на електрическа енергия. Тя ще балансира техните интереси, така пазарът ще стане по-гъвкав.

Краткосрочните мерки свързани с дейността на КЕВР. Засилване на регулаторния контрол на КЕВР върху целия борсов пазара – издаване и прекратяване на лицензия, санкции при нарушаването на правилата.

Стефан Янев подчерта, че енергийната ни стратегия е остаряла или не е конкретна. Той призова за експертен разговор за бъдещето на АЕЦ „Белене“, в който да участват специалистите. Председателят на КЕВР Иван Иванов уточни, че новите мерки касаят небитовите потребители.

Служебният премиер изтъкна, че енергийната стратегия на България е остаряла или не е конкретна. Затова той призова за експертен дебат относно бъдещето и на ядрената енергетика в страната. Министър-председателят даде за пример, че все още не е ясно дали ще има АЕЦ "Белене", или нови мощности в АЕЦ "Козлодуй".

/БГНЕС, БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972