EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Политици, осъдили България, с регресни искове?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Политици, осъдили България, с регресни искове?

mail13:10 | 06.02.2019прегледи 751 коментарикоментари 0


БСП призова правителството да заведе регресни искове срещу политици, заради които България е осъдена в Страсбург. Това поиска председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова по време на обсъждането в парламента на Годишния доклад на министъра на правосъдието по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека /ЕПСЧ/ по дела срещу Република България за 2017 г., предаде БТА.

Нинова коментира, че овластените от гражданите управляващи и представители на съдебната система отнемат права, след като страната ни бъде осъдена в Страсбург, всеки един плаща за това, а управляващите остават безнаказани. Тя цитира български закон, според който този, който е причинил тази вреда умишлено или при груба небрежност, при или по повод изпълнение на служебните си задължения, трябва да носи отговорност като плати от джоба си. По думите й обаче този закон не се изпълнява.

Тя се обърна към премиера Бойко Борисов с въпрос кога ще заведе дело срещу себе си, защото заради него страната ни е била осъдена по едно дело за 55 хиляди евро. Кога ще изпълните закона и ще заведете дело срещу Цветан Цветанов за шест дела, по които сме осъдени за 120 хиляди евро, попита още тя. "Интересно ще е - Борисов срещу Цветанов, но в името на народа", коментира Нинова.

Данаил Кирилов /ГЕРБ/ я репликира да каже като юрист кой закон цитира. "Когато Вие осъдите себе си за "Техноимпекс", тогава питайте Бойко Борисов кога ще съди себе си. Когато Вие осъдите Румен Овчаров за "Белене" и за "процедурата", която тогава произведе, тогава питайте кога Борисов ще съди Цветанов", коментира той.

Христиан Митев /"Обединени патриоти"/ отбеляза, че политиката на БСП в миналото е била да не се търси отговорност от партийните им другари и в бъдеще няма да е по-различна.

Още не сте видели каква е нашата политика, предстои да я видите, отговори му Корнелия Нинова. Тя посочи, че кой трябва да заведе тези искове и да плати парите се учи още в първи курс на Юридическия факултет. Нинова поясни, че когато държавата плаща обезщетенията, тя завежда и регресните искове, и конкретно в българските закони е записано, че това го прави министърът на финансите по решение на Министерския съвет. "Така че Министерският съвет и Борисов да вземат решения да възложат на министъра на финансите и той да заведе иск срещу Цветан Цветанов и Бойко Борисов", призова тя. Лидерът на БСП пое ангажимент тези искове да бъдат заведени, независимо към кого са и към кой период от управлението се отнасят.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3882