EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Политиката на "Купувай китайското" изненада Световната банка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Политиката на "Купувай китайското" изненада Световната банка

mail16:27 | 18.06.2009прегледи 525 коментарикоментари 0


no_shopping1Стъпките на Китай да гарантира, че стимулиращият пакет от 4 трилиона юана (585 милиарда долара) помага на местните компании, е в противоречие с лидерството, което Пекин показа в борбата с протекционизма, обяви днес Световната банка (СБ), цитирана от Ройтерс. Използването на вносни стоки е възможно след издаване на заповед от Китайската агенция за икономическо планиране и осем други правителствени ведомства.
В началото на юни Националната комисия за развитие и реформа на Китай и някои министри издадоха препоръка, според която правителствените органи трябва при възможност да осигуряват продукти, произведени в страната, за проекти, финансирани от държавата.
Андро Хансън - главен икономист на СБ в Китай, изрази изненадата си от регулацията, тъй като Пекин разбира, че като голям износител, Китай има много повече какво да изгуби, отколкото повечето държави чрез ограничаване на доставките.
"Китай е спечелил до огромна благосклонност и в момента ръководи усилията в световен мащаб за избягване на протекционизъм", заяви на пресконференция Хансън.
Корпоративни шефове от Запада са озадачени от директивата, тъй като, според тях, именно чуждестранните компании страдат от дискриминация, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1127