EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Полетя китайски пътнически самолет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полетя китайски пътнически самолет

mail07:50 | 06.05.2017прегледи 1668 коментарикоментари 0


Самолетът C 919, построен от Китайската държавна компания Комак, чието производство цели да наруши двуполюсното господство Еърбъс - Боинг  излетя за първия си полет, съобщава БТА, като се позовава на световните агенции. Самолетът, който е продукт на съвременни технологии, показва амбициите на Пекин в сектора.

В петък машината излетя от международното летище в Шанхай за първия си изпитателен полет, който трябва да продължи час и половина.

В бяло, синьо и зелено и изписани С919 на корпуса, той се отдели от пистата в 14:00 часа местно време, съпровождан от виковете и аплодисментите на хиляди хора, събрали се край лентата за излитане.

Заради изпитателния полет обичайният трафик на летището в Шанхай бе ограничен.

Самолетът може да превозва до 168 пътници на разстояние 5550 километра. Комак се надява да се конкурира по регионалните полети с двете международни звезди във въздушния транспорт за полети на средни разстояние - Бе 737 на Боинг и А320 на европейския Еърбъс.

Самолетът, който е продукт на съвременни технологии, показва амбициите на Пекин в сектора.

Комунистическият режим в Китай възприе този самолет като залог за престижа си. Машината бе показана за първи път пред публика през ноември 2015 година. Пекин не щадеше пари за създаването на самолета.

Неговото производство цели да наруши двуполюсното господство Еърбъс - Боинг

Да нямаме самолет "made in China", е равносилно да се оставим да бъдем подвластни на другите, каза през 2014 година президентът Си Цзинпин.

снимка: Comac

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg