EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Полетът на самолет "Слънчев импулс" провален

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Полетът на самолет "Слънчев импулс" провален

mail13:17 | 12.06.2011прегледи 1032 коментарикоментари 0


Самолетът "Слънчев импулс" /Solar Impulse/, който излетя вчера от националното летище "Завентем" край Брюксел, не успя да завърши полета си до летище "Бурже" в Париж, съобщи ИТАР-ТАСС. Самолетът получи разрешение да се върне обратно в Белгия, след като бе съобщено, че по време на полета са възникнали "редица сериозни трудности". По-специално, пилотът не успя да прибере колесника след излитането, което наруши аеродинамичността на машината и затова за извършване на полета беше необходима повече енергия от обикновено, уточнява агенцията.
"Слънчев импулс" е първият в света пилотируем самолет, който е в състояние да лети със слънчева енергия неограничено дълго, като енергията се натрупва и съхранява в акумулаторни батерии. Машината, която е с теглото на автомобил, с размах на крилете колкото на един от най-големите пътнически самолети в света, задвижвана единствено от слънчевата светлина, трябваше да измине разстоянието за шест часа.
"Слънчев импулс" се задвижва от четири електрически двигателя с обща мощност 40 конски сили. Самолетът вече направи успешен денонощен полет, както и полети в условия на тъмнина.
Летателният апарат, целящ да пропагандира използването на алтернативната енергия, беше представен за първи път пред публика през юни 2009 г., а първият си полет извърши на 3 декември 2009 г., отбелязва ИТАР-ТАСС.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039