EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Повече прозрачност за ваксините + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече прозрачност за ваксините + видео

mail14:02 | 26.01.2021прегледи 1083 коментарикоментари 0


На пленарен дебат за ваксинацията в ЕС срещу коронавируса депутатите подкрепиха единния европейски подход и призоваха за солидарност и прозрачност. Повечето изказали се в дискусията, посветена на глобалната стратегия на ЕС за ваксините срещу COVID-19, приветстваха бързото разработване и осигуряване на безопасни ваксини, но призоваха за по-голяма яснота относно договорите с фармацевтичните компании.

От самото начало на пандемията Европейският парламент следи внимателно напредъка по разработването на ваксини. Европейският съюз осигури стотици милиони евро за научно-изследователски проекти и одобри по-гъвкави процедури, за да ускори въвеждането на ваксини.

Парламентарната комисия по здравеопазване неколкократно е подчертавала нуждата от обществено доверие във ваксините и значението на борбата с дезинформационните кампании. За тази цел е важно да има публична информация за договорите за ваксините, процеса на одобрение и ваксинацията в ЕС.

Съгласно стратегията на ЕС за ваксините от юни 2020 г. Комисията води преговорите с фармацевтичните компании и сключва договорите за предварително закупуване от името на държавите членки. ЕС покрива част от разходите на производителите, а в замяна получава правото да закупи определен брой дози за даден период от време на договорена цена, след като ваксините получат одобрение за употреба. До момента са сключени шест договора за общо 2,3 млрд. дози ваксини.

2,3 милиарда дози ваксини са договорени до момента за ЕС

След положително научно становище от Европейската агенция по лекарствата Европейската комисия даде разрешение на 21 декември 2020 г. за употребата на ваксината на BioNTech и Pfizer в ЕС при определени условия. Ваксинациите в страните от ЕС започнаха от 27 декември. На 6 януари бе дадено разрешение и за употребата на ваксината на Moderna. Ваксината на AstraZeneca може да получи одобрение до края на януари.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg