EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Повече пари за Юга и границите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повече пари за Юга и границите

mail11:31 | 02.05.2018прегледи 1750 коментарикоментари 0


След излизането на Великобритания от структурите на Общността европейският комисар по бюджета Гюнтер Йотингер планира милиарди евро да бъдат пренасочени към укрепването на границите на Европа. По данни на германското издание Der Spiegel, Йотингер ще предложи броят на служителите в Европейска агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс да бъде значително увеличен – от сегашните 1600 на пет хиляди души.

Съответните идеи са заложени в проектобюджета на Европейския съюз за 2021-2027 г. „Целта ми е контролът по вътрешните граници и между Австрия и Германия да бъде премахнат бързо и пътуването и движението на стоки в Шенгенското пространство да не бъде трайно затруднено", подчертава германският политик.

Няколко страни от Шенгенската зона, включително Германия, въведоха контрол по вътрешните граници с аргумента, че външните граници на ЕС не са адекватно защитени. Политици от Германия, както и от много други държави-членки на ЕС, многократно призоваваха за по-голяма ангажираност на Брюксел в защитата на външните граници на ЕС.

Защитата на външните граници и миграционните въпроси са сред най-важните нововъведения в седемгодишния план Йотингер. В следващите няколко седмици ще стане ясно какви ще бъдат критериите за разпределяне на средства към регионите, които са особено засегнати от миграцията.

Като цяло, Йотингер планира да увеличи разходите с до 18%. За тази цел държавите-членки на ЕС трябва да увеличат своя принос от един процент от икономическата продукция на 1,1%, става ясно от документа. По данни на редакцията, сумите ще бъдат компенсирани със съкращаване на средствата, отпускани от Брюксел за страните от Източна Европа.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg