EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-малко китайски придобивания в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-малко китайски придобивания в Европа

mail14:25 | 29.02.2024прегледи 1026 коментарикоментари 0


Броят на поглъщанията от страна на китайски компании в Европа е паднал до най-ниското си ниво от 2012 г., съобщи консултантската компания за управление ИУай (EY), предаде ДПА.

През 2023 г. инвеститори от Китай са закупили общо 119 компании в Европа, показва нов анализ на консултантската компанията. Това е с 20 по-малко в сравнение с предходната година и почти 200 поглъщания по-малко в сравнение с рекордната 2016 г.

По оценки на ИУай инвестираните пари също са се свили значително. През 2023 г. техният размер е възлизал на 2 милиарда долара или по-малко от половината от тези през 2022 г. От ИУай подчертават, че като цяло покупните цени за по-голямата част от придобиванията на китайски компании и инвестициите в Европа са неизвестни.

В разгара на краткотрайния китайски инвестиционен бум през 2016 г. EY изчисли, че китайските инвеститори са вложили почти 86 милиарда долара за придобивания на компании в Европа. През 2017 г. следва обрат като броят на поглъщанията на компании, както и инвестираните суми намаляват непрекъснато, допълва ДПА.

Експертите виждат няколко причини за това. Властите в Пекин организират мерки за забавяне на изтичането на капитали от Китай в чужбина от няколко години, в допълнение към политическото напрежение между Китай и Запада. 

Германия, Швейцария и Австрия обаче са изключение от общата тенденция, тъй като броят на китайските придобивания и инвестиции през 2023 г. там се е увеличил, посочват от ИУай.

В Германия са отчетени 28 придобивания от китайски компании, две повече в сравнение с предходната година. Според консултантската фирма обемът на инвестициите е бил 202 милиона долара, най-ниското ниво от 2010 г. насам. Тази сума не включва инвестициите на рисков капитал в немски стартиращи компании, в които са участвали китайски дружества.

В Швейцария китайски компании са закупили шест компании миналата година, два пъти повече от 2022 г. В Австрия две компании са били поети от китайски, през 2022 г. е била придобита само една.

В Германия Китай не е един от основните играчи в пазара на сливания и придобивания. Китайските купувачи заемат девето място в класацията. Швейцарски, австрийски и люксембургски компании придобиха повече германски компании, отколкото инвеститори от втората по големина икономика в света. Американските компании са на първо място с 225 поглъщания в Германия.

Експертът от ИУай Сун И заяви, че "потенциалните китайски инвеститори проверяват много внимателно дали изборът на определени кандидати за поглъщане може да доведе до съпротива от страна на правителствата и обществена полемика".

През следващите няколко години Сун И посочи, че очаква китайските компании да инвестират сериозно в изграждането на собствени фабрики в Европа, вместо да правят големи придобивания.
За китайските производители на автомобили и батерии Унгария, Испания, Франция и страните от Северна Европа са особено привлекателни места за капиталовложения поради конкурентните разходи за енергия, по-високите субсидии и бързите процеси на одобрение.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg