EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плугчиева:Еврозоната засяга и България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плугчиева:Еврозоната засяга и България

mail09:10 | 14.09.2011прегледи 848 коментарикоментари 0


Кризата в Еврозоната засяга много сериозно България, въпреки че не е й член, това каза в Русе в отговор на журналистически въпрос депутатът от БСП Меглена Плугчиева.
"Ние сме с една много слаба икономика. Когато си част от един общ пазар, от една обща система, ти си вързан в тази мрежа и слабите звена са най-уязвими при сътресения. За съжаление ние сме в такава роля - на една слаба и уязвима икономика", каза Плугчиева.
Тя припомни, че през юли на среща с министрите Томислав Дончев и Росен Плевнелиев, станало ясно, че са били обещани 16 млрд. евро на България за следващия програмен период - 2014 г. -2020 година.
"Тогава коментирах, че не знам кой дава гаранции за тези 16 млрд. евро, при условие че Германия обяви, че не е склонна да увеличи своята вноска като основен донор на европейския бюджет. Второ, тази страна има голям ангажимент към Гърция и днес канцлерът Ангела Меркел има среща с финансовия министър на Финландия, за да се види какво ще става с Гърция. Опасенията за изключването й от Еврозоната, за обявяването й във фалит, се движат в пространството."  По думите на Плугчиева при цялата тази сложна ситуация, очакванията са общият бюджет на Евросъюза да бъде намален с 5 процента. Нямало как някой да обещае точно на България 16 млрд. лева, при положение че от близо 7 млрд. евро са били усвоени около 12 процента.  "Хем не успяваме да използваме тези средства, хем бием барабана, че са ни обещали тези 16 млрд. евро. Тези хвалби не ни носят нищо", допълни Плугчиева.БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4215