EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пловдив - лидер за нови работни места

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив - лидер за нови работни места

mail16:00 | 12.06.2012прегледи 1765 коментарикоментари 0


Българските работодатели очакват стабилен темп на наемане през третото тримесечие, това показва обзорно проучване на заетостта, извършено от международната компания Manpower. С най-силни планове за назначаване на персонал са в сектор „Ресторанти и хотели” и в региона на Пловдив. Нетният обзор на заетостта отчита подобрение от 5 процентни пункта, спрямо второто тримесечие и е относително стабилен в сравнение със същия период на миналата година. От общо 751 работодатели, които са взели участие в проучването, близо една пета посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода юли-септември. “Важно е да се отбележи, че въпреки че планове за наемане от страна на българските работодатели остават благоприятни, това не означава че свободните работни места ще бъдат заети веднага. В много случаи позициите ще останат отворени, докато не се намери подходящия служител. Липсата на свободни кандидати с подходящи технически компетенции и умения продължава да бъде предизвикателство и много от свободните позиции, които работодателите имат нужда да запълнят, са онези, изискващи специализиран набор от умения, които са в недостиг на местния пазар”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. „Ако в началото на кризата работодателите се опитваха да се адаптират като изискваха многостранно развити работници, то сега силно търсени стават висококачествените специалисти. Работодателите започват да разбират, че качеството на труда, е от жизненоважно значение за оцеляване в новата конкурентна среда”, допълва Надя Василева.

Работодатели от всички пет региона отчитат положителни намерения за наемане на нов персонал през следващото тримесечие. Най-оптимистични очаквания за наемане за третото тримесечие са отчетени от работодателите от областите Пловдив и Русе с нетни обзори съответно от +21% и +17%.
„Възможностите за търсещите работа са се подобрили значително в региона на Русе. Правят се инвестиции за разширяване на завода за автомобилни части, което ще доведе до наемането на нови служители. Освен това, германски и руски фирми проучват възможността за навлизане в свободната зона, а правителството обсъжда идея за преместването на администрации в Русе. Допълнително, по ОП „Регионално развитие” ще бъдат инвестирани около 6 млн. лв. за ремонт на пътна инфраструктура в русенска област. Всички тези капитали неминуемо ще доведат до създаване на нови работни места”, допълва Надя Василева.

                                                              Нетен обзор на заетостта по градове

 Източник: ManpowerGroup

                               Нетен обзор на заетостта в България – сравнение по сектори

Източник: ManpowerGroup

Работодатели от всички 10 анкетирани сектора отчитат положителни намерения за наемане през следващото тримесечие, като в 9 от секторите се подобряват спрямо второто тримесечие на годината. На годишна база обзорите се подобряват в 6 от десетте индустриални сектора. Най-силни са очакванията на работодателите от сектора на ресторантьорския и хотелиерския бизнес, сектора на строителството и този на финанси, застраховане, бизнес услуги и недвижими имоти. От друга страна, работодателите в сектора земеделие, лов, лесовъдство и риболов (+2%) отчитат най-слаби прогнози за наемане през периода юли-септември. „Очаква се през това тримесечие темпът на наемане да се покачи в различни степени във всички с изключение на един от секторите. Значителното подобрение на тримесечна база, отчетено в сектора минно дело, е вероятно отражение на плановете на Катар за инвестиции на стойност 100 млн. евро, като голяма част от тях ще са насочени към проекти в минния отрасъл”, коментира Василева. „Нишовите производства за нови пазари в Азия и Африка, към които част от българските компании се насочиха, обясняват умерения ръст в обзора на производствения сектор. Също така, редица проекти подсилват оптимизма на работодателите в строителния сектор. Лятото е традиционно сезонът на реконструкции и ремонтни дейности по градската инфраструктура. Също така трябва да отчетем и изпълнението на по-големите проекти като първи метродиаметър на метрото в столицата, продължаващите дейности по строителство на автомагистралите „Струма”, „Хемус” и „Тракия.”

 
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037