EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плащания по ОПОС до две седмици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плащания по ОПОС до две седмици

mail06:10 | 30.10.2014прегледи 842 коментарикоментари 0


Европейската комисия приключи проверките по мерките за контрол на оперативна програма "Околна среда" одобрява ги и възстановяването на плащанията по тази оперативна програма ще стане до две седмици, каза в Министерския съвет Илияна Цанова, заместник министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз в служебното правителство, цитирана от БТА. Това решение на ЕК ще е много важно за нас, защото бюджетът вече не издържа дълго да плаща разходите по тази програма. От ЕК се очаква да получим по тази оперативна програма около 700 млн. лева по ОПОС до края на годината.Тези приходи са очаквани и са отчетени в предложенията за актуализация на бюджета, посочи Цанова. 

Финансовите корекции, които бяха наложени са над 150 милиона лева само по ОП „Околна среда“. Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова, предаде Агенция „Фокус“. „Нуждата за усъвършенстване и настройки на системата за управление на европейски средства беше очевидна. Това е важно, защото ще намали грешките и ще подобри ефективността, с която България се възползва от европейския ресурс. Ще въведе справедливост в системата, така че участниците да могат да разчитат, че работят в една справедлива и предвидима среда“, обясни Цанова. По думите й, са се променили две постановления.
„Първата промяна на постановлението е за координацията при управлението на средствата от ЕС. Създават се два нови съвета към Министерски съвет. Първият съвет е Съвета за координация на управляващите контролни органи. Целта на този експертен съвет ще е да координира и решава политики от хоризонтален характер непрекъснато. Вторият съвет, който създаваме е Съвета за финансови корекции. Той ще служи и ще има ролята на медиатор между бенефициенти и управляващи органи тогава, когато имаме казуси за наложени финансови корекции и несъгласия“, поясни Цанова. Тя посочи, че второто решение, което е взето днес е да се измени и допълни методологията за определяне на финансови корекции.
„Към момента държавният бюджет е разплатил около 450 млн. лева по двете оперативни програми от тези 750 милиона лева, които бяха одобрени от служебния кабинет. Затова е много важно да получим парите от Европа, за да можем да продължим да изплащаме разходите по направените договори“, каза още Илияна Цанова.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg