EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ПИБ, Минстрой и Химимпорт преговарят за "Горубсо"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ПИБ, Минстрой и Химимпорт преговарят за "Горубсо"

mail12:10 | 23.03.2012прегледи 1158 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Скрити задължения на "Горубсо-Мадан" провалиха продажбата на предприятието на нов собственик, съобщи икономическият министър Делян Добрев за БНТ. Преговорите с българския консорциум, за които вчера съобщи министър Симеон Дянков, са приключили без успех късно снощи, след като изненадващо, по време на разговорите се е разбрало, че концесионерът на мините "Интертръст" холдинг има скрито задължение от 12 млн. евро. Кандидат купувачите на мините са Първа инвестиционна банка, фирма от групата на "ХимИмпорт" и Николай Вълканов - собственик на Минстрой - Златоград. Не е ясно дали преговорите с потенциалните купувачи ще продължи, но успешен край на сделката, ще спаси Горубсо от фалит. 

Първа инвестиционна банка не за първи път се явява като кредитор на сделки, свързани по различен начин с Валентин Захариев, собственик на Горубсо. Както e известно през април 2011 година ПИБ АД предостави 59 млн.евро кредит на „Елтрейд къмпани” ЕООД за придобиването на активи от „Кремиковци” АД (в несъстоятелност). За осъществяване на сделката важно беше структурирането, реализацията и предварителната препродажба на част от придобиваните от „Елтрейд къмпани” ЕООД активи. За тази цел ПИБ предостави мостово кредитиране (Bridge financing) до пълния размер на сделката на „Елтрейд къмпани” ЕООД в лицето на „Надин металс трейд” ЕООД и „Велпет консулт” ЕООД.
Оказа се тогава, че ПИБ познава в дълбочина производствените активи на „Кремиковци” АД (в несъстоятелност) и е направила адекватна оценка както на активите, така и на рентабилността на всеки от проектите поотделно.

Николай Вълканов и неговата компания Минстрой е единственият кандидат-купувач, който има опит в бранша. “Минстрой” е холдингово акционерно дружество със 100% частен капитал, след като е приватизирано. В областта на строителството то управлява 7 строителни фирми с административни центрове.  Компанията успя да се наложи и като лидер в подземния добив на полезни изкопаеми, ставайки основен производител на олово-цинкови руди в България.

Единствено "Химимпорт", чиято основна сфера на дейност е придобиването на дялови участия, преструктурирането и управлението на дъщерни дружества от портфейла, учредяването на нови дъщерни дружества, инвестирането в капитала и финансирането на дружества, е в страни от този бизнес.
Но както я известно политиката на конгломерата е за непрекъсната инвазия в нови сектори на стопанството и интересът към Горубсо е вероятно стремеж да се разшири портфейла, в който има и дейности добив на нефт и газ, производство и търговия с петролни продукти.


 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101