EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петрол:$110, злато:$1447, японски акции - хит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петрол:$110, злато:$1447, японски акции - хит

mail17:50 | 25.03.2011прегледи 2264 коментарикоментари 0


Въпреки военната операция в Либия и продължаващите ядрени проблеми в Япония, пазарите бяха относително спокойни през отиващата си седмица.
Спокоен петрол Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се понижи с 28 цента до 110,81 долара за барел, предаде ДПА, цитирайки днешното комюнике на картела.
В сряда един барел петрол от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 111,09 долара за барел. За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. н. петролна кошница, включваща 13 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела. Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата" на ОПЕК предходния работен ден.
Златото с нов рекорд  Цената на златото достигна днес нов исторически максимум, надхвърляйки високите равнищата от началото на март заради продължаващото напрежение в арабския свят и безпокойството за европейските суверенни дългове на фона на политическата криза в Португалия, предаде Франс прес. Златото поскъпна до безпрецедентното равнище от 1447,82 долара за тройунция на спот пазарите преди цената му леко да спадне. На 7 март жълтият благороден метал се търгуваше на цена от 1444,95 долара за тройунция. В същото време цената на среброто скочи до 38,16 долара за тройунция, което е най-високото равнище от 31 години.

Акциите на Япония много търсени

На световния финансов пазар се отчита силно увеличаване на покупките на държавни облигации на Япония и акции на японски компании от чуждестранни инвеститори, съобщи ИТАР-ТАСС. Според публикувани в края на седмицата данни от 13 до 19 март чуждестранни инвеститори са придобили японски ценни книжа за 891 млрд. йени (11 млрд. долара).Седмица по-рано обемът на покупките на тези японски активи бе 17,5 млрд. йени. По този начин световният пазар на само не поставя под съмнение средносрочните перспективи на японската икономика, която пострада тежко от земетресението и цунамито от 11 март, но и открива в създалата се ситуация нови бизнес възможности, отбелязва ИТАР-ТАСС. Според експерти това неочаквано силно вливане на капитали в японската икономика премахва опасността японското правителство да продаде част от доларовите си активи с цел да събере свежи пари.

 


Тагове: цени, петрол, злато
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg