EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Боровинките - „синьото“ злато в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Боровинките - „синьото“ злато в България

mail09:00 | 27.02.2019прегледи 1759 коментарикоментари 0


Отглеждането и реализацията на боровинки бе сред специалните акценти на второто издание на форума за реализация на плодове и зеленчуци InteliFresh 2019 – От градината до щанда - 2019, който се състоя през февруари в Пловдив, където производителите в бранша се срещнаха с всички големи търговски вериги в България, други български и чуждестранни търговци, преработватели и доставчици на технологии и услуги.

ИнтелиАгро проучва бизнеса с боровинки вече над две години, за да може да задоволи глада за информация в сектора. В началото на лятото ИнтелиАгро ще организира първата работна среща за инвеститори „Как да управляваме успешно бизнеса с боровинки?”. Програмата, в която ще вземат участие хора с богат опит от различни части на Европа, събира успешни фермери и най-добрите доставчици на посадъчен материал и оборудване. За желаещите да вникнат в тънкостите на производството е предвидено и пътуване за обмяна на опит в Сърбия.

По пътя на синьото злато

Боровинките могат да дадат средно по 1500 кг на дка след третата година, което ги нарежда сред най-печелившите култури в наши дни. Петте най-големи страни-износители са Чили, Перу, Испания, Холандия и САЩ. Въпреки това, боровинките могат да се отглеждат успешно в много части на света, включително в България. Специфичните условия у нас дават възможност за производство на боровинки през голяма част от годината. Още по-важно е, че страната ни може да запълни пазарния прозорец, който се отваря между реколтата на два големи европейски производителя – Испания и Полша.

Отглеждането на боровинки има много предимства – носи относително висока възвръщаемост, брането е лесно и има дълъг срок на годност, в сравнение с подобни култури (малини, къпини и др.). Производството е сравнително лесно, но има свои специфики, познаването на които е от жизнено важно значение за инвеститора.

По пътя на боровинките

Водени от интереса към тази все по-популярната култура от ИнтелиАгро посетихме Холандия – меката на технологиите в земеделието и източник на най-добрите разсади за боровинки. Качеството на разсада е гарантирано не само от грижата и технологията на отглеждане, но и от сътрудничеството с американската FallCreek – световен лидер в култивирането на различни сортове боровинки.

Сортовете, предлагани от разсадника, който посетихме, са 11 на брой и са тествани в различни климатични условия на Европейския континент – от Холандия, през Полша, Украйна, Румъния, Сърбия, Хърватска до Англия и др. Зреят по различно време като осигуряват производствен прозорец от 25-та седмица на годината до 38-та (близо три месеца). Вкусовите качества на отделните сортове (по-сладки, по-кисели, по-месести и пр.), размера на плодовете и живота на рафта са различни, но съобразени с последните тенденции в търсенето на развитите пазари.

Всички растения се размножават in vitro и растат в контейнери, пълни с подходяща за боровинките торфена среда. Отгоре са насипани дървени стърготини за предпазване от плевели и мъхове. 

Отглеждане на разсад в Холандия – основен снабдител на материал за европейските производители. Източник: ИнтелиАгро

Свидетелство за огромното търсене на посадъчен материал в Европа е постоянно нарастващият капацитетът на разсадника. От 700 000 растения през 2016 г. достига до 3,3 млн. растения през 2017 година. По оценки на мениджмънта, разсадникът държи 60% от пазара на качествена продукция в Европа.

Поръчването на разсад става 18 месеца напред и се авансира на 30%. Останалите 70% от сумата на поръчката се превежда по сметка преди товаренето на материала за спедиция.

Създаване на насаждение

За създаване на насаждение се избират леки, добре отцедливи (песъчливи), аерирани, равни, или с лек наклон площи. Важното е в полето да няма точки на задържане на вода. Редовете за засаждане се настилат с компост, който се заорава на 25 см. След това се издигат легла и се покриват с мулч. Важното е да се осигури киселинност на почвата от 4,5-5 pH, за което спомага и обогатяването на водата за напояване с азотна киселина. При издигането на леглата се разполага и системата за капково напояване, която е абсолютно задължителна. Засаждането става по схема 3 Х 1 м, или около 330 растения в декар, но са разпространени и други схеми на засаждане. Цената на едно растение ориентировъчно е 5-6 лева и зависи от сорта.

Обикновено на първата година от засаждане се полагат колове и мрежа, която предпазва насажденията от градушка и птици. В нашите условия мрежата е задължителна, особено с оглед размера на инвестицията и очакваната възвръщаемост.

Отглеждане

За да се запознаем от първа ръка с опита в отглеждането на боровинки от Амстердам летим до Белград и поемаме на юг с кола. Причината да изберем Сърбия е както в близкия до България климат, така и във факта, че Сърбия e сред основните износители на боровинки за ЕС. В хълмистия район на южна Шумадия са разположени няколко от най-старите (първото от 2006 г.), големи и опитни стопанства за производство на боровинки в страната.

Фермерите ни посрещат радушно и не крият нищо от безценния си опит с културата. Тук разбираме колко е важно препоръките за отглеждане и опазване на растенията да не се „побългаряват“. Насажденията изискват много голяма инвестиция и за да може тя да се отплати не могат да се правят никакви компромиси както с напояването, така и със защитата на растенията. Сърбите, които не са в ЕС, ползват символична финансова подкрепа по предприсъединителните фондове. В интерес на истината, насажденията с боровинки се създават масово със собствен капитал и банков кредит.

Капковото напояване е задължителен елемент в отглеждането на растенията. Източник: ИнтелиАгро

Към изискването за напояване се добавя и нуждата от обогатител на водата за достигане на нужната киселинност. Прави се една резитба през февруари и две пролетни пръскания. Първата година на отглеждане е нулева. Първа стопанска беритба се получава на втората година при малко над 1 кг плод от растение. Плододаването расте с 1 кг на година на растение до шестата година, когато при оптимални условия се получават по около 5 кг. или до 1,5 тона на декар. Продуктивният живот на растенията е до 15 години.    

ащитните мрежи не са каприз при високата начална инвестиция. Източник: ИнтелиАгро

Брането на готовата продукция е много лесно и не изисква особена подготовка. Плодовете са твърди и здрави, растат на гроздове, което улеснява работниците. Високата изкупна цена (5 евро на килограм на едро) дава възможност на производители да плащат много добри възнаграждения – 0,8-1 евро/кг продукция като един работник бере средно по 25-30 кг на ден.

Бизнесът с боровинки е изключително скъпа инвестиция (по наши оценки достига до около 10 000 лева на декар за създаване на насаждение). Ако се спазват точно правилата на отглеждане и се създадат оптимални условия тази инвестиция се изплаща сравнително бързо (на третата година) и носи печалби, които в момента не могат да се съпоставят с никой друг легален земеделски бизнес.


Материалът е част от Inteli AgroBook 2019. За трета година изданието следи тенденциите на пазарите на селскостопанска продукция и събира информация и аналитична експертиза. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886